La ordonanța de urgență, care a introdus conceptul de avizare tacită în construcții, au fost depuse amendamente în cadrul procesului de legiferare.
În textul proiectului de lege pentru aprobarea ordonanței ar urma să fie introdus un nou alineat propus de senatori, prevedere ce vizează ”respingerea nejustificată temeinic din punct de vedere tehnic/ştiinţific şi/sau juridic a avizelor și acordurilor”.
Aceasta ar urma să constituie contravenție, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiții încât, potrivit legii, să fie considerată infracţiune.
În același timp, pentru nerespectarea prevederilor propuse amenzile vor fi de la 3.000 lei la 10.000 lei.
Totodată, pentru o mai bună claritate a actului normativ senatorii au propus și amendamentul care introduce precizarea că modul de calcul al taxelor și tarifelor nu se referă la lucrările publice întrucât pentru acestea nu se pot percepe taxe sau tarife.
Astfel, instituţiile/operatorii economici abilitate/abilitaţi prin lege să emită avizele/acordurile
au obligaţia să stabilească conţinutul cadru al documentatiilor specifice necesare pentru emiterea avizelor/acordurilor, lista altor documente și conditii specifice necesare, precum şi modul de calcul final al taxelor/tarifelor pentru avizele/acordurile emise pentru lucrările de construcţii altele decât lucrările publice, inițiate de persoanele fizice și juridice, pe care le pun la dispoziţia publicului şi autorităţilor administraţiei publice competente, potrivit prezentei legi, pe pagina proprie de internet şi prin afişare la sediu.
Modificările au fost susținute de senatorul UDMR, Károly Zsolt Császár, și vin în contextul eforturilor legislative de creștere a responsabilității instituțiilor publice în procesul de avizare, în special în condițiile introducerii avizării tacite prin ordonanța recentă.
Scopul este descurajarea blocajelor administrative și a refuzurilor abuzive sau nejustificate care pot întârzia sau împiedica dezvoltarea unor proiecte de investiții.
Senatul este prima Cameră sesizată, proiectul de lege urmând să fie dezbătut în Camera Deputaților.
Ce prevede ordonanța „avizării tacite”
Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor și accelerarea investițiilor a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare pe 30 aprilie.
Una dintre cele mai importante noutăți este introducerea avizării tacite, un mecanism care permite continuarea procedurii de autorizare a construcțiilor în cazul în care instituțiile publice nu emit avizele solicitate în termenul legal.
Avizarea tacită presupune că, dacă o autoritate nu emite un aviz în termen de cel mult 15 zile de la depunerea documentației (cu unele excepții, cum este cazul monumentelor istorice sau al mediului), beneficiarul poate depune o declarație pe propria răspundere.
Ordonanța stabilește termene clare pentru emiterea avizelor: de regulă, maximum 15 zile de la data solicitării. Pentru unele instituții, termenul se calculează de la data finalizării procedurilor interne sau a analizei în comisii de specialitate.