Oferte locuri de munca top

Orasul Pompei restaurat cu bani europeni

Orasul Pompei va intra intr-un proces de restaurare si conservare dupa ce Comisia Europeana a aprobat un nou plan de actiune in ceea ce priveste orasul-monument istoric.
Planul de actiune impune masuri si temporizeaza activitatile pana la sfarsitul lui 2015, perioada pentru care obiectivul cultural a primit o finantare de 78 de milioane de euro prin FEDR. Valoarea totala a proiectului este de 105 milioane de euro, se arata in comunicatul emis de Comisia Europeana.
„Importanta sitului Pompei si a proiectului major de conservare a acestuia, sprijinit de UE, nu poate fi contestata. Este cat se poate de urgent sa ne acceleram si sa ne intensificam eforturile. Acest sit este de importanta cruciala pentru regiunea Campania si pentru economia acesteia, precum si pentru Italia si pentru intreaga lume. Pur si simplu, este una dintre cele mai importante comori ale patrimoniului cultural al Europei. De aceea, sunt hotarat sa fac tot ceea ce pot pentru a asigura succesul acestui proiect major sprijinit de UE. Planul de actiune pe care il semnam astazi impreuna cu autoritatile italiene stabileste tinte si termene limita clare pentru actiunile viitoare, precum si o serie de masuri prin care sa ne asiguram ca aceste termene sunt respectate. Acest plan de actiune ar trebui sa constituie un stimulent pentru actiune si o motivatie. Invit toate partile interesate sa accepte provocarea si sa-si asume responsabilitatile.”, a declarat comisarul pentru politica regionala, Johannes Hahn.
Potrivit noului plan, Comisia Europeana va verifica aplicarea lui de patru ori intre momentul actual si sfarsitul proiectului (in decembrie 2014 si in aprilie, august si decembrie 2015).
In urma implementarii proiectului vor fi consolidate structurile sitului arheologic, incepand cu zonele clasificate ca prezentand „risc ridicat”, potrivit „hartii de risc arheologic”. Se va construi un sistem de canalizare si de drenare a apei in zona aflata in proprietatea statului in care nu s-au facut sapaturi si care se sprijina pe cladirile stravechi. Se vor efectua lucrari de consolidare, refacere si conservare, precum si imbunatatirea formarii profesionale a personalului care lucreaza in cadrul sitului din partea directiei speciale pentru patrimoniul arheologic al oraselor Napoli si Pompei.
Proiectul a primit aprobarea Comisiei inca din 2012. Pana acum au fost finalizate trei proiecte. Douasprezece proiecte sunt in desfasurare (Casa di Sirico, Casa del Marinaio, Casa dei Dioscuri si Casa di Octavianus Quartio etc) iar alte noua vor incepe in curand.
Restaurarea orasului Pompei este finantata prin programul „Atractii culturale, naturale si turistice” 2007-2013.

Sus