O listă actualizată a tuturor operatorilor economici autorizaţi în domeniul gestionării deşeurilor ar urma să fie publicată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).
De asemenea, și autorizaţiile de mediu deţinute de aceştia, inclusiv deciziile emise privind vizele anuale ale acestor autorizaţii ar urma să fie publicate, dacă va fi votat un proiect de lege nou propus de parlamentari USR.
Lista ar trebui actualizată în timp util (de exemplu, ori de câte ori intervin noi autorizări, suspendări, revocări sau la emiterea vizei anuale), explică inițiatorii, şi trebuie prezentată într-o fomă uşor accesibilă şi interogabilă de către public.
Aceasta pentru a preveni într-o măsură cât mai mare utilizarea practică, însoţiind contractarea şi derularea operaţiunilor de gestionarea deşeurilor, a unor autorizaţii de mediu neactualizate, neconfome sau revocate.
În legea curentă, operatorii autorizaţi pentru colectarea şi transportul deşeurilor au obligaţia legală să le transporte numai la instalaţii autorizate pentru tratare.
Aceste cerinţe garantează că, pe întregul lanţ al gestionării deşeurilor, intervin exclusiv entităţi având autorizaţie de mediu sau autorizaţie integrată de mediu valabilă.
Totodată, legislaţia de mediu a introdus mecanismul vizei anuale a autorizaţiilor: autorizaţiile de mediu şi cele integrate rămân valabile atât timp cât titularul obţine anual viza, care confimă că activitatea se desfăşoară în condiţiile iniţiale aprobate.
În pofida cerinţelor legale, în prezent nu există o obligaţie expresă şi uniform reglementată ca autorităţile de mediu să publice lista tuturor operatorilor autorizaţi în domeniul gestionării deşeurilor şi detaliile despre autorizaţiile deţinute, asta deşi infomaţiile sunt, confom legislaţiei, de interes public.
Accesul la aceste informaţii se realizează la cerere.
În practică, acest lucru conduce la dificultăţi în identificarea rapidă a agenţilor economici autorizaţi să presteze servicii de gestionare a deşeurilor.
Generatorii de deşeuri (companii sau autorităţi locale) întâmpină probleme în a verifica dacă un anumit colector sau reciclator are autorizaţie valabilă, ceea ce poate duce la costuri suplimentare de timp pentru obţinerea infomaţiei şi încredinţarea deşeurilor unor operatori cu autorizare neconformă activităţii pe care umează să o efectueze asupra deşeurilor.
Publicul larg, autorităţile locale şi organizaţiile neguvemamentale de mediu au, la rândul lor, acces limitat la informaţiile de autorizare şi o lipsă totală de vedere de ansamblu asupra entităţilor autorizate în acest sector, îngreunând monitorizarea civică a conformării cu nomele de mediu.
Inițiatorii noului proiect legislativ mai subliniază faptul că deja există exemple de bune practici în care autorităţile competente publică proactiv infomaţii despre actele de reglementare emise: de pildă, în cazul procedurilor pentru autorizaţii integrate de mediu (IPPC), documentaţiile şi deciziile relevante sunt făcute publice pe site-urile agenţiilor de mediu încă din faza de emitere.
În lipsa unui cadru legal explicit, nu toate agenţiile judeţene pentru protecţia mediului adoptă o abordare unitară – unele publică liste sau registre ale autorizaţiilor emise, altele nu, iar actualizarea periodică poate fi neunifomă.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025