Scumpirea creditării diminuează interesul pentru achiziția de locuințe noi, iar situația se reflectă și asupra intențiilor dezvoltatorilor imobiliari de a lansa noi proiecte rezidențiale.
Însă, „depinde foarte mult de zonă. În timp ce o zonă centrală este favorabilă dezvoltării de noi proiecte, zonele periferice, unde avem clienți cu Prima Casă – care în proporție de 90% se bazau pe creditare – nu vor avea un ritm intens de dezvoltare, dacă situația finanțării nu se schimbă”, este de părere dezvoltatorul imobiliar Adrian Ruja, fondatorul Global Investment Group București, care are 18 ani de experiență, fiind implicat în mai multe proiecte rezidențiale de anvergură.
În ceea ce privește proiectele sale aflate în derulare, 90% dintre acestea sunt în stadiul de finalizare sau peste 70% stadiul de construcție. ”Cele nou începute sunt realizate sub 5-10%, ceea ce va duce la o ofertă scăzută anul viitor”, subliniază domnul Ruja.
În condițiile scăderii ofertei este posibil ca prețurile de achiziție a unui apartament nou să crească.
Adrian Ruja menționează și faptul că, față de anul precedent, costurile sunt mai mari cu 20-30%, dar prețurile de vânzare ale apartamentelor nu au crescut în același ritm cu cele ale materialelor de construcție.
În opinia sa, o criză imobiliară în 2023 depinde de mai mulți factori: pe de o parte de bănci și de politica lor, iar pe de altă parte de clienții interesați în achiziția de locuințe noi. Chiar dacă acest interes este în creștere, accesul dificil la finanțare ar putea accentua posibilitatea apariției unei crize.
Anul acesta ritmul vânzărilor de apartamente realizate de Global Investment Group nu s-a modificat substanțial comparativ cu începutul anului, ”este unul mai scăzut, dar constant de la începutul războiului din Ucraina”, spune domnul Ruja.
Clienții sunt interesați în continuare de locațiile centrale ale Bucureștiului, iar cei care cumpără sunt preponderent cei care dețin fonduri proprii.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2022