Oferte locuri de munca top

Oferta de locuinte din Bucuresti – Ilfov este consistenta

Costel Alecu, director general al agenției imobiliare Romtor

Tranzacțiile imobiliare au fost afectate anul acesta în primul rând de restrângerea accesului la finanțare ca urmare a nivelului ridicat la care au ajuns dobanzile la creditele ipotecare, este de părere Costel Alecu, director general al agenției imobiliare Romtor.

Totodată, și investitorii de portofoliu și-au redus foarte mult prezența pe piață.

În plus, în condițiile scăderii numărului de tranzacții, unii potențiali cumpărători și-au amânat deciziile de achiziție estimând că prețurile de vânzare vor mai scădea în urmatoarea perioadă.

Însă dezvoltatorii rezidențiali nu au scăzut semnificativ prețurile, având în vedere costul mare de construire. Anul trecut prețurile materialelor de construcție și ale manoperei au avut o evoluție crescătoare iar anul acesta una mai temperată.

În regiunea București – Ilfov există suficientă ofertă de locuințe, în contextul scăderii vânzărilor, consideră Costel Alecu. Și menționează: ”Practic, aproape toate ansamblurile rezidențiale demarate în 2021 – 2022 și cu termen de finalizare 2023 – 2024 au locuințe nevândute în procent de aproximativ 25% – 40%, cifre pe care nu le întâlneam în 2021.”

Oferta de pe piața imobiliară rezidențială acoperă, practic, toate segmentele atât ca preț și suprafață, cât și ca zonă.

În București avem zone cu o dezvoltare accelerată a ansamblurilor de locuințe destinate segmentului mass market, cum este cea de lângă bulevardul Theodor Pallady. Oferta de case-vile este consistentă în județul Ilfov, zona metropolitană fiind foarte ofertantă.

Segmentul high-end este foarte bine reprezentat, în  principal, prin dezvoltările din zona de nord a Capitalei: Fabrica de Glucoză, Piața Presei, Băneasa etc.

Scăderea vânzărilor de locuințe i-a făcut pe unii proprietari să înceapă, din nou, să ofere opțiunea de achiziție cu plata ratelor către dezvoltator pentru a atenua efectul dobânzilor mari practicate de bănci.

Costel Alecu nu se așteaptă ca până la sfârșitul acestui an să se producă o scădere vizibilă a prețurilor. El consideră, însă, că anul viitor va fi dificil mai ales din cauza faptului că este electoral și, din experiența trecută, prioritățile se vor muta în această zonă.

Vânzările de pe piața imobiliară ar putea fi revigorate în condițiile în care ar mai scădea costurile de finanțare. ”Ar trebui să scadă dobânzile mai ales că băncile sunt foarte bine capitalizate în acest moment”, este de părere Costel Alecu.

Sus