Senatul a adoptat cu 120 de voturi pentru și două abțineri propunerea legislativă pentru introducerea unui nou articol în ordonanța de urgență privind regimul deșeurilor.
Noua lege îi va impune Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) să publice pe pagina proprie de internet o listă actualizată a tuturor operatorilor economici autorizați pentru activități de gestionare a deșeurilor.
Conform articolului nou-introdus, lista va cuprinde denumirea operatorului economic, codul fiscal, tipul activităților autorizate, documentul integral al autorizației de mediu sau, după caz, al autorizației integrate de mediu, statusul vizei anuale aplicabile și seria și data deciziei privind viza anuală emisă.
Autorizațiile de mediu și cele integrate sunt valabile doar dacă titularul obține anual viza care confirmă că activitatea se desfășoară în condițiile autorizate. Lipsa unei evidențe publice și centralizate a acestor vize creează riscuri privind utilizarea unor autorizații expirate, neactualizate sau neconforme.
Actualizarea acestei liste trebuie realizată în maximum 10 zile lucrătoare de la emiterea, modificarea, suspendarea sau anularea unei autorizații de mediu sau a unei autorizații integrate, emiterea unei decizii de acordare sau neacordare a vizei anuale.
Legea ar intra în vigoare în termen de 4 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
În plus, ANPM ar avea obligația ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să elaboreze procedura privind publicarea și actualizarea listei. Aceasta va putea include și utilizarea Sistemului Integrat de Mediu sau a altor platforme informatice, pentru a asigura accesul public larg și facil la aceste informații.
„În prezent, nu există o obligație legală clară și uniform aplicată care să impună publicarea unei liste centralizate și actualizate cu toți operatorii autorizați pentru gestionarea deșeurilor. Deși informațiile sunt considerate de interes public conform Legii nr. 544/2001, ele sunt disponibile doar la cerere sau în mod dispersat, pe site-urile diferitelor agenții județene de mediu, unde actualizările nu sunt întotdeauna consecvente. Această lipsă de transparență îngreunează identificarea operatorilor autorizați, afectând în special companiile și autoritățile locale care trebuie să se asigure că predau deșeurile unor entități autorizate, publicul larg și ONG-urile, care doresc să monitorizeze conformarea cu legislația de mediu.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.
Inițiativa legislativă a fost adoptată de senat cu un amendament al comisiei pentru mediu. Potrivit raportului comisiei, Pe intreg parcursul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2021, privind regimul deşeurilor, sintagma „Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM)” se inlocuieşte cu Sintagma „Agenţia Naţională pentru Mediu Si Arii Protejate (ANMAP)”.