Solplanet x AeroFix

OAR Bucureşti: Capitala este sufocată de lipsa spaţiilor verzi

arh Serban Sturdza OAR

arhitectul Şerban Sturdza, preşedintele OAR Bucureşti

Arhitecții apreciază că spațiile verzi din București nu sunt suficiente pentru populația existentă. Aceasta în contextul în care Bucureştiul este al doilea cel mai dens oraş din Uniunea Europeană, cu aproximativ 8.500 de locuitori pe km pătrat.
Suprafaţa totală a spaţiilor verzi se limitează la puţin peste 50 km pătrați, adică în jur de 22% din suprafața orașului. Procentul ar putea părea mare, dar arhitecții susțin că acesta a fost majorat artificial în anul 2010, de la mai puţin de 20 km pătraţi în 2007, în special prin includerea unor păduri (precum Pădurea Băneasa) în intravilanul oraşului.
Având în vedere această situație, filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România a solicitat includerea spaţiilor verzi în strategia de dezvoltare a oraşului pe termen mediu şi lung. Acestea contribuie la creşterea numărului de turişti, a numărului investiţiilor străine şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor.
Arhitecţii consideră că este necesar ca municipalitatea să dezvolte zonele centrale ale Capitalei. De exemplu, Bulevardul Magheru ar putea deveni dintr-o arteră de tranzit un bulevard de promenadă.
“Bulevardul Magheru este privit, din păcate, ca o simplă arteră de tranzit. Marii investitori şi retailerii au ales să nu fie prezenţi în această zonă, cu toate ca potenţialul este imens”, a declarat arhitectul Şerban Sturdza, preşedintele OAR Bucureşti.
Concret, OAR Bucureşti propune extinderea suprafeţei pietonale a Bulevardului Magheru, în detrimentul spaţiului carosabil, care să fie restrâns de la 3-4 benzi pe sens la câte două benzi pe sens. Totodată, arhitecţii propun plantarea unor aliniamente de arbori pe zona mediană a bulevardului şi pe laterale.
OAR Bucureşti consideră că orice investiţie în amenajarea unor parcuri sau spaţii verzi se va dovedi rentabilă pe termen lung.
„Autorităţile au tratat superficial până acum tema spaţiilor publice şi a zonelor vezi, traficul auto fiind principala direcţie de interes”, consideră arhitectul Emil Ivănescu, vicepreşedinte OAR Bucureşti.
În opinia OAR Bucureşti, legislaţia privind spaţiile verzi este ambiguă şi lasă loc de interpretări, fapt ce a contribuit la dispariţia unor spaţii verzi.
OAR Bucureşti solicită municipalităţii să facă demersuri pentru creşterea suprafeţei spaţiilor verzi. De exemplu, arhitecţii propun extinderea Parcului Plumbuita, prin exproprierea unui teren de 4 hectare situat vizavi de Mănăstirea Plumbuita, pe locul unde a existat o fabrică de cărămidă. Proprietarii terenului şi-au exprimat disponibilitatea pentru realizarea exproprierii în vederea amenajării parcului, precizează domnul Sturdza. Desigur, în eventualitatea în care şi Primăria Capitalei va fi interesată de acest demers, proprietarii ar fi despăgubiţi pentru terenul cedat.
Preşedintele OAR Bucureşti mai solicită Primăriei Capitalei să organizeze cât mai multe concursuri de arhitectură şi urbanism, de exemplu pentru reorganizarea spaţiilor publice verzi.

În intervalul 23 mai – 3 decembrie, OAR Bucureşti desfăşoară cea de a XIII-a ediţie a Anualei de Arhitectură Bucureşti, reunind concursuri, expoziţii şi evenimente desfăşurate în tot oraşul. Ediţia 2015 are ca temă centrală construirea comunităţii. Ca invitaţi speciali, la Anuală vor participa arhitecţi din Republica Moldova.

Sus