Urare An Nou 2024

O soluţie pentru asigurarea unor performanţe energetice ridicate ale clădirilor

untitled

Descarca articolul

Soluţiile pentru creşterea performanţelor energetice ale clădirilor şi cele privind utilizarea energiei din surse regenerabile în clădiri sunt de cele mai multe ori solicitante din punct de vedere tehnic şi este evidentă necesitatea dezvoltării de scheme adecvate de formare profesională pentru arhitecţi, ingineri, auditori energetici, maiştri, tehnicieni şi instalatori (cu precădere a celor implicaţi în acţiunile de renovare/modernizare).

În acest context, în cadrul Pilonului I al iniţiativei IEE BUILD UP Skills, a fost elaborată o foaie de parcurs pentru calificarea forţei de muncă în construcţii, pentru atingerea obiectivelor de politică energetică durabilă stabilite pentru anul 2020 pentru România – în cadrul proiectului BUILD UP Skills România (ROBUST).

Ca o continuare firească a acestuia, proiectul BUILD UP Skills QualiShell a urmărit dezvoltarea și sprijinirea implementării la nivel naţional, a schemelor de calificare a montatorilor de sisteme opace de termoizolare pentru clădiri şi a montatorilor de sisteme de tâmplărie termoizolantă. Unul dintre rezultatele proiectului BUILD UP Skills QualiShell îl reprezintă mecanismele elaborate pentru asigurarea implementării schemelor de calificare pe scară largă şi pe o perioadă îndelungată de timp, prin utilizarea reţelelor existente, evaluarea competenţelor dobândite în context informal sau non-formal şi prin promovarea de parteneriate pentru calificarea forţei de muncă, între sistemul educaţional şi sectorul construcţiilor.

“Prin implementarea produselor proiectului în piaţă se va facilita creşterea calităţii lucrărilor de realizare a clădirilor performante energetic și a celor de renovare energetică a clădirilor existente în România şi sprijinirea atingerii obiectivelor de politică energetică durabilă stabilite pentru anul 2020, prin diminuarea decalajelor dintre forţa de muncă calificată existentă în sectorul construcţii şi necesarul care trebuie asigurat pentru implementarea viitoarelor proiecte de reabilitare termică. Pentru domeniul construcţiilor acest aspect este deosebit de important, pentru că în sector se simte lipsa forţei de muncă calificate. Practic proiectul asigură trecerea efectivă de la practicile curente de termoizolare la realizarea corectă a clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero în România.” [dl. Horia Petran, coordonatorul proiectului din partea INCD URBAN –INCERC]

Conform Analizei Status Quo elaborată în luna august 2012 în cadrul acţiunii BUILD UP Skills România (ROBUST), necesarul de forţă de muncă estimat în sectorul construcţiilor pentru orizontul de timp 2020 era de cca. 152.000 de lucrători (conform unui scenariu ambiţios). Necesarul de calificare estimat pentru ocupaţia de izolator era de cca. 49.700 de lucrători, iar pentru ocupaţia asamblator-montator tâmplărie de cca. 4.700 de lucrători.

 “Proiectul BUILD UP Skills QualiShell este cu atât mai important având în vedere faptul că cele două ocupaţii abordate au fost evidenţiate ca având cel mai mare decalaj între necesarul forţei de muncă calificate pentru execuţia lucrărilor de anvelopare a clădirilor eficiente energetic şi numărul muncitorilor calificaţi existenţi.’’[dl. Horia Petran]

Parteneriatul pentru calificarea forţei de muncă propus în cadrul proiectului BUILD UP Skills QualiShell este privit ca un acord voluntar între reprezentanţi ai celor trei categorii considerate: unitate de învâţâmânt / furnizor de formare profesională, producător de materiale / sisteme pentru construcţii şi companie de construcţii, din care fiecare obţine beneficii pe termen mediu şi lung, prin calificare şi creşterea calităţii în construcţii,beneficii pe care nu le-ar putea obţine individual. Fiecare actor contribuie cu resurse puse la dispoziţie în cadrul unor proiecte comune care au ca finalitate certificarea calificării unui număr definit de lucrători în una sau mai multe ocupaţii într-un orizont de timp stabilit.

Proiectul BUILD UP Skills QualiShell oferă sprijin pentru dezvoltarea de parteneriate pentru calificarea forţei de muncă în construcţii, prin facilitarea de întâlniri între actorii relevanţi şi prin punerea la dispoziţie în mod gratuit a materialelor realizate în cadrul proiectului (manuale, ghiduri etc.). În urma eforturilor depuse de echipa proiectului, până în luna iunie 2015 au fost semnate nouă acorduri de parteneriat în Timişoara, Braşov şi Bucureşti şi alte două acorduri urmează să fie semnate în luna iulie 2015 în Cluj şi Galaţi.

Proiectul BUILD UP Skills QualiShell se derulează în perioada 1 octombrie 2013 – 31 iulie 2015 în cadrul Pilonului II al acţiunii BUILD UP Skills, parte a Programului Intelligent Energy Europe finanţat de către Comisia Europeană prin Agenţia Europeană pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii – EASME şi este implementat de un consorţiu de parteneri format din: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă (INCD URBAN-INCERC), Grupul pentru Calitatea Sistemelor de Termoizolaţie QETICS, Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă, Patronatul Societăţilor din Construcţii, Business Development Group, Autoritatea Naţională pentru Calificări, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, Comitetul Sectorial în Construcţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

www.iee-robust.ro/qualishell

Sus