Autoritatile judetului Cluj doresc sa construiasca sau sa amenajeze o cladire in care sectiile Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj sa functioneze in regim integrat.
In prezent sectiile de urgenta ale spitalului sunt dispersate in mai multe cladiri raspandite pe intregul teritoriu al municipiul Cluj-Napoca.
In plus, Consiliul Judetean Cluj doreste sa realizeze o sectie de terapie intensiva pentru functionarea, in sistem unitar, a acestor sectii de urgenta si un heliport pentru o interventie cat mai prompta asupra cazurilor grave.
Echipa de implementare a proiectului va avea misiunea identificarii spatiilor si terenurilor celor mai adecvate pentru edificarea unei astfel de constructii, precum si cladiri existente, compatibile cu cerintele functionarii unui spital de tip monobloc.
Mihai Seplecan, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, a precizat:
„Ne dorim sa relocam absolut toate spatiile existente, de la laboratoare si cabinete la amfiteatre si sali de curs, astfel incat toate cele trei procese, respectiv cel de asistenta medicala, de invatamant universitar si de cercetare stiintifica medicala, sa nu aiba de suferit. Important este ca nu se va pierde nimic si fiecare spatiu existent acum va fi atent conservat si va avea un corespondent in noul spital monobloc. De asemenea, un aspect notabil in tot acest demers il reprezinta modul transparent de luare a deciziei construirii spitalului, in acest proces fiind consultat, cu predilectie, personalul medical direct implicat in actul medical.”
Odata cu implementarea acestui proiect cheltuielile necesare intretinerii tuturor sectiilor de urgenta pavilionare vor fi mult diminuate. Forul administrativ judetean a alocat, in ultimii 10 ani, nu mai putin de 50.980 lei, din care 6.600 lei doar in acest an, pentru finantarea cheltuielilor de modernizare si recompartimentare a unui numar de 16 unitati medicale clujene, din care un numar de sapte spitale al caror cladiri sunt in proprietatea Consiliului Judetean Cluj.
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, infiintat in anul 1948, este una dintre cele mai mari unitati sanitare cu paturi din Romania si are o structura complexa, cu 1592 de paturi organizate in 34 sectii clinice in aproape toate specialitatile medico-chirurgicale. Spitalul este structurat pavilionar si isi desfasoara activitatea in peste 20 cladiri, majoritatea situate in centrul Clujului, pe strada Clinicilor nr. 3-5 si pe strada Victor Babes nr. 43. Tot in structura spitalului functioneaza singura Unitate de Primire Urgente adulti din municipiul Cluj-Napoca, precum si un Ambulatoriu Integrat compus din cabinete in toate specialitatile corespunzatoare sectiilor clinice.