Oferte locuri de munca top

O radiografie a industriei fundațiilor speciale și lecții de business învățate, de la echipa SBR Soletanche Bachy România

Cum s-a schimbat industria fundațiilor speciale, care sunt provocările actuale, cum se poate impune un business prin investiții în inovație și tehnologie pe o piață foarte dinamică, dar și cât de pregătită este piața să le adopte? Am obținut răspunsuri din partea mai multor membri ai echipei SBR Soletanche Bachy România, una dintre cele mai importante companii specializate în soluții geotehnice complexe și fundații speciale de pe piața locală, care a aniversat recent 30 de ani de activitate pe piața locală.

SBR România a făcut pionierat și este lider în ce privește soluțiile tehnice inovatoare, cu ajutorul cărora livrează proiecte de fundații speciale mai eficiente economic, respectând toți parametrii de siguranță și având în același timp un consum de materiale mult mai redus, ceea ce se reflectă automat în reducerea amprentei de carbon asupra mediului. Compania este parte din grupul de origine franceză Soletanche Bachy, cu o tradiție și o activitate de peste 100 de ani. Pe plan local, compania se bazează pe o echipă de peste 120 de specialiști, cu ajutorul cărora este implicată atât în proiecte din sectorul privat (retail, rezidențial, office, industrial), cât și din domeniul public.

Una dintre provocările actuale din industria fundațiilor speciale este reprezentată chiar de terenurile disponibile pentru lucrări. „Dacă ne referim strict la realitatea din teren, ne confruntăm cu 2 provocări în prezent: în primul rând, faptul că majoritatea terenurilor bune de fundare sunt deja construite, fiind disponibile doar terenuri slabe, care necesită îmbunătățire și, în al doilea rând, situațiile în care suntem nevoiți să deschidem șantiere, să aducem utilaje și să ne desfășurăm activitatea în spații foarte mici și restrictive, în aglomerări urbane”, explică Dumitrița Manole, Reprezentant Regional și Business Developer pentru zona de S-E și N-E a țării. Pentru că, de-a lungul timpului, o realitate la care a trebuit să ne adaptăm este reprezentată de terenul slab calitativ și suprafețele limitate din zonele urbane, acest lucru ne-a determinat să devenim foarte dinamici, proactivi și flexibili și să știm să găsim rapid, în timp real, soluții și tehnologii noi, eficiente din punct de vedere al timpului și resurselor investite”, a completat Cătălin Vintilă, Manager Operațional la SBR.

Tehnologiile inovatoare, care duc la proiecte mai eficiente economic și au în același timp un impact pozitiv asupra mediului înconjurător – devin extrem de importante și solicitate în fundațiile speciale. De exemplu, soluția Screwsol, patentată de SBR, de îndesare în diametre mari, este una dintre cele care răspund cel mai bine provocărilor actuale din industrie. „Consider că tehnologia Screwsol, patentată de Soletanche Bachy, este cu adevărat inovatoare prin faptul că ne ajută să oferim clienților oferte alternative, mult mai eficiente economic și din punct de vedere al timpului de livrare, comparativ cu tehnologiile tradiționale. În plus, ne ajută să minimizăm impactul nostru asupra mediului înconjurător, prin consumul redus de materiale precum betonul și implicit reducerea amprentei de carbon”, completează Cătălin Vintilă.

De asemenea, există și o creștere a solicitărilor pentru soluții design & build în ceea ce privește fundațiile speciale. „În general, clienții sunt conștienți de realitatea din piață și încearcă să se adapteze la rândul lor, căutând soluții care să scadă cât mai mult posibil cheltuielile. Observăm o creștere a tendinței de a se lansa în piață licitații Design&Build, în care fiecare ofertant să vină cu propria propunere tehnică. Unul din principalele avantaje ale SBR constă în soluțiile optimizate pe care le propune Departamentul Tehnic și diversele tehnologii de care dispunem, patentate de Soletanche Bachy, prin care se reduc cantitățile de materiale folosite și durata de execuție”, ne-a spus Cristi Bătrînu, Lead of Tender Department la SBR.

Dacă ne referim la colaboratori și cât de deschiși sunt aceștia în a adopta tehnologii noi, interesul clienților este din ce în ce mai ridicat versus în trecut.Dacă anii ’90 și începutul anilor 2000 au reprezentat o perioadă de stagnare atât pentru proiectele publice, cât și pentru cele private, lucru specific contextului politic de la momentul respectiv, treptat zona privată a devenit din ce în ce mai deschisă să încerce soluții tehnice noi și inovatoare, care să eficientizeze proiectele. Dezvoltarea economică a României a favorizat și o putere de consum mai mare și, odată cu ea, dezvoltarea zonei de retail, deci apariția centrelor comerciale și a celor logistice”, explică Lóránd Sata, Director General la SBR Soletanche Bachy Fundații.

Astfel, piața construcțiilor din România a devenit din ce în ce mai competitivă, iar cei care au fost pionieri în a accepta și implementa soluții noi în acest sens – au reușit să-și genereze un avantaj important. „În primul rând, datorăm faptul că am reușit să rămânem competitivi pe o piață foarte dinamică modelului nostru de business focusat pe inovație, unul dintre pilonii business-ului nostru. 2% din cifra de afaceri a grupului Soletanche Bachy, adică aproximativ o treime din profitabilitatea la nivel de grup, este direcționată către cercetare și inovație, ceea ce ne-a permis să venim mereu cu soluții inginerești noi și inteligente, care cresc calitatea și eficiența proiectelor. În industria locală, avem un avantaj competitiv și datorită departamentului intern de proiectare și a expertizei in-house de care dispunem, ce ne oferă capacitatea de a livra și implementa proiecte Design&Build”,  a adăugat Lóránd Sata.

Printre lecțiile de business acumulate, după 30 de ani de prezență pe piața locală din România, se numără alegerea partenerilor potriviți, cu care împărtășești aceleași valori pentru a crea parteneriate sănătoase, de lungă durată. „Dincolo de a face volume, maturizarea noastră a venit cu o abordare mai selectivă a proiectelor și, pentru mine personal, cu o lecție legată de faptul că nu trebuie neapărat să prindem toate trenurile, pentru că nu toate sunt pentru noi. Mai degrabă, este mai sănătos să intrăm în acele parteneriate cu care împărtășim viziunea și modul de a aborda lucrurile, având la bază o gândire sustenabilă și pe termen lung”, explică Lóránd Sata, Director General. 

Componenta legată de siguranța șantierului este unul dintre indicatorii de bază ai unui proiect eficient și bine organizat de fundații speciale. Siguranța colegilor noștri este o prioritate pentru noi și a făcut dintotdeauna parte din ADN-ul și politica noastră de grup. De aceea, ne dorim să facem performanță și să setăm un exemplu de bune practici în industria noastră. Mai concret, ne străduim să creăm un mediu de lucru cu <<Zero accidente>> pentru toți angajații SBR și părțile interesate, deoarece credem că toate incidentele și vătămările legate de muncă pot fi prevenite. Comparativ cu 2007-2008‚ vedem o îmbunătățire la nivel de industrie; în general se acordă mai multă importanță acestui aspect. Deși desfășurăm activitățile de safety în primul rând pentru siguranța noastră, toate investițiile pe care le facem constant, în echipamente mai bune și în activități de training, se traduc prin proiecte mai eficiente, mai profitabile și valoare adăugată pentru clienții noștri, iar ei apreciază asta din ce în ce mai mult”, spune Alin Paraipan, Coordonator Health & Safety al SBR.

Adriana Pop, Reprezentant Regional și  Business Developer pentru zona de Centru și Nord-Vest a țării punctează și ea: „De asemenea, pentru noi este important să ne aliniem cu partenerii din punctul de vedere al siguranței pe șantier. Încercăm întotdeauna să lucrăm cu clienți care rezonează cu principiile noastre și înțeleg importanța pe care o acordăm siguranței.”

***

În timp ce mediul construit la nivel global se îndreaptă către un viitor sustenabil, piața locală a fundațiilor speciale se maturizează și ea rapid și dă semne de aliniere la aceste standarde – tehnologiile inovatoare, cu impact redus asupra mediului și cu consum redus de materiale, dar și eficiente economic, sunt din ce în ce mai solicitate. Totodată, prioritizarea siguranței la locul de muncă capătă o importanță din ce în ce mai mare, traducându-se prin șantiere bine organizate, timpi de livrare respectați, proiecte mai eficiente și mai profitabile pentru clienți.

Pionieratul, focusul pe inovație și dezvoltarea de tehnologii noi, care să ofere soluții la provocările actuale din industrie, capacitatea de a implementa proiecte Design&Build, dar și importanța acordată siguranței oamenilor – sunt diferențiatori care au detașat o companie precum SBR Soletanche Bachy pe piața locală și au ajutat-o să ridice standardele în industrie.

 

Sus