Oferte locuri de munca top

O nisa in expansiune: MedCity dezvolta clinici medicale private

În contextul expansiunii rapide a pieţei serviciilor medicale private, dezvoltatorul de nişă MedCity, companie din cadrul grupului SofMedica, a realizat prima rețea de clădiri special concepute pentru a fi destinate exclusiv operatorilor de servicii medicale și activităților conexe.

Alexandros Diamantis, managing director MedCity, ne-a declarat că planurile companiei pentru următorii doi ani vizează extinderea portofoliului prin dezvoltarea a două proiecte noi, unul în Bucureşti şi celălalt în Constanţa.

Investiţiile de până acum ale MedCity în țara noastră se ridică la circa 25 milioane de euro. În prezent, portofoliul MedCity cuprinde șapte clădiri destinate activităților medicale în Brăila, Călăraşi, Craiova, Buzău, Galaţi, Focşani şi Petroşani.

Suprafaţa totală a portofoliului este de circa 20.000 de metri pătraţi din care cea mai mare parte este închiriată. Pentru restul dezvoltatorul se află în discuții cu operatori medicali. Prima clădire a fost finalizată în Brăila în anul 2008, iar cele mai noi, din Buzău şi Craiova, au fost livrate în 2013.

Alexandros Diamantis ne-a spus: “Conceptul dezvoltării unor clădiri destinate serviciilor medicale a prins contur în momentul în care în urma analizei pieței imobiliare de către un operator de servicii medicale (membru al grupului), nu am găsit spații care să corespundă în totalitate nevoilor specifice din acest domeniu și să îndeplinească un standard înalt de calitate.”

Conform datelor la nivel mondial, creșterea PIB-ului nu poate ține pasul cu creșterea nevoilor în domeniul sănătății, asfel încât dezvoltarea sectorului privat completează golul din sectorul public de sănătate.

Totodată, pacientul din România a călătorit în străinatate și a beneficiat de servicii medicale în cadrul unor facilități de calitate și solicită acum aceleaşi standarde şi din partea operatorilor de servicii medicale din țara noastră. Astfel, operatorii medicali sunt nevoiţi să ridice ştacheta şi să caute spaţii conforme cu cele mai înalte standarde din domeniu. “Există mult potenţial pe această nişă, întrucât piaţa este încă la început”, afirmă domnul Diamantis.

Clădirile MedCity sunt realizate de la zero şi sunt concepute având în vedere necesităţile specifice ale operatorilor medicali şi toate reglementările în vigoare. Aceasta având în vedere că operatorii medicali preferă să închirieze spaţiile în care funcţionează decât să le aibă în proprietate. Clădirile sunt păstrate pe termen lung în portofoliul dezvoltatorului.

Conceptul vizat este acela de “medical mall” , care să reunească sub același acoperiș  unul sau mai mulţi operatori medicali, precum şi serviciile conexe: cabinete medicale ambulatorii, imagistică, spitalizare, centru de recoltare, laborator, farmacie etc.

Noul proiect din Bucureşti va fi cel mai mare de până acum

Dimensionarea proiectelor dezvoltate de MedCity este corelată cu cererea şi rezultă în urma discuţiilor cu operatorii medicali.

În medie, suprafaţa clădirilor realizate până acum este de circa 3.000 de metri pătraţi.

Noul proiectul din Bucureşti ar putea să dispună de o suprafaţă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de metri pătraţi, devenind astfel cel mai mare din reţea. Suprafaţa finală va fi stabilită după finalizarea negocierilor cu chiriaşii.

Proiectul din Constanţa ar putea dispune de o suprafaţă similară celui din Bucureşti, precizează domnul Diamantis.

În prezent, dezvoltatorul analizează mai multe oferte de terenuri şi continuă negocierile cu potenţiali chiriaşi. Demararea  acestor două obiective este planificată în cursul acestui an, proiectele urmând să fie finalizate în decurs de doi ani, mai spune directorul MedCity.

În Bucureşti ar putea fi realizat şi un al doilea proiect în paralel cu primul, având în vedere că piaţa medicală este dezvoltată și cererile sunt numeroase.

În paralel cu proiectele noi, dezvoltatorul poate să extindă unele dintre proprietăţile existente. De exemplu, clădirea din Craiova a obţinut autorizaţie de construire pentru subsol + parter + 4 etaje, dintre care primele două etaje au fost date deja în folosință. Similar, şi proiectul din Buzău poate fi extins. De altfel, structurile clădirilor au fost dimensionate pentru a suporta extinderea acestora după caz, atunci când va fi nevoie.

În perspectivă, MedCity îşi propune să dezvolte reţeaua de spaţii medicale la nivel regional, în celelalte ţări în care operează grupul: Grecia, Cipru şi Bulgaria, mai spune domnul Diamantis.

Clădirile răspund tuturor cerințelor specifice serviciilor medicale
Chiar dacă în prezent mulţi operatori medicali apelează la clădirile de birouri sau rezidenţiale pentru a-i găzdui, aceasta nu poate fi decât o soluţie de compromis, întrucât spaţiile respective nu au cum să întrunească toate specificaţiile și standardele pentru o astfel de funcţiune.

Pentru a acomoda activităţi medicale, spaţiile de birouri sau rezidenţiale trebuie modificate, iar aceste modificări costă. În plus, rezultatul oricum nu este cel optim. În schimb, într-un spaţiu special conceput încă din faza de proiect pentru activităţi medicale, operatorului nu îi rămâne decât să îşi realizeze partiționarile specifice activității sale. Opţional, MedCity poate analiza și varianta de a compartimenta şi chiar dota spaţiile cu tehnologii medicale, susţine domnul Diamantis.

O clădire care găzduieşte activităţi medicale trebuie să respecte standarde tehnice riguroase, de protecţie la incendii, igienico-sanitare, circuite specifice etc. pentru a obţine certificarea de către autorităţile competente, dar şi să respecte conformarea cu standardele de bune practici promovate la nivel internaţional.

Cerinţele pentru o unitate medicală sunt foarte specifice. De exemplu, trebuie delimitate anumite circulaţii, astfel încât transportarea deşeurilor medicale să nu se intersecteze cu circulaţia pacienţilor, pentru a minimaliza riscurile asociate. În acest sens, trebuie prevăzut un lift special pentru transportul deşeurilor medicale. Totodată, lifturile pentru pacienţi trebuie dimensionate astfel încât să poată transporta o targă. Pe de altă parte, trebuie favorizată iluminarea naturală a spaţiului, trebuie prevăzute noduri de circulaţie, coridoare şi scări largi, anumite înălţimi pentru interioare, sisteme speciale de ventilaţie.De asemenea, clădirile MedCity sunt dotate cu grupuri electrogene care pot acoperi consumul în întregime dacă sunt întreruperi în reţea. Totodată, este prevăzută şi o rezervă de apă care să asigure necesarul pentru cel puţin 24 de ore dacă reţeaua publică este inactiva.

“Facem aceste lucruri în plus. Dacă într-o clădire de birouri poate nu prezintă o problemă întreruperea alimentării cu energie electrică sau apă, într-o clădire cu destinația medicală aceste facilități contează foarte mult”, subliniază domnul Diamantis.

Pe de altă parte, chiar dacă nu este vizată obţinerea unor certificări formale, clădirile din portofoliul dezvoltatorului sunt concepute utilizând tehnologiile “verzi”, astfel încât ele să fie eficiente energetic şi să asigure chiriaşilor costuri cât mai mici in exploatare. „Chiar dacă trebuie să investim puţin mai mult, nu facem rabat de la calitate”, oferă asigurări managerul MedCity.

Investitorul se consideră pregătit să dezvolte proiecte noi și în alte orașe, pentru a continua să vină în întâmpinarea nevoilor operatorilor medicali. Criteriile care stau la baza localizării clădirilor MedCity sunt proximitatea acestora cu alte obiective din domeniul sănătății, în zone deservite de mijloace de transport în comun, pentru a facilita accesul tuturor pacienților și al personalului.

“Acum suntem în plină expansiune, iar răspunsul celor interesați este pozitiv. Dispunem de resursele financiare necesare, atât din capital propriu, cât și de la partenerii bancari. Avem capacitate organizațională să dezvoltăm noi proiecte în mai multe locații solicitate de operatorii medicali”, subliniază domnul Diamantis.

Compania realizează sondaje în rândul operatorilor medicali pentru a vedea care sunt zonele spre care se concentrează interesul acestora şi acolo să dezvolte aceste noi proiecte.

 

Descarcă articolul

 

Sus