Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților va răspunde de realitatea și legalitatea datelor înscrise în titlurile de plată, documente pe baza cărora Ministerul Finanțelor Publice va dispune plata pentru despăgubirea proprietarilor de imobile preluate abuziv de stat în perioada comunistă.
MFP este ordonatorul principal de credite, iar titlurile de plată emise conform Ordinului președintelui ANRP reprezintă angajamente legale. Acestea se transmit săptămânal de către ANRP la MFP, în cinci zile de la emitere. Transmiterea se face prin Serviciul de informații clasificate, în mod centralizat conform anexei din textul de lege.
„Anexa se certifică de reprezentanții ANRP cu atribuții în acest sens, pe fiecare pagină în parte, din punctul de vedere al realității, regularității și legalității datelor cuprinse în aceasta și se transmite în original și în format electronic. Lichidarea cheltuielilor se face de către MFP pe baza Notei de lichidare care poartă viza pentru «Bun de plată» a ordonatorului principal de credite sau a persoanei delegate cu aceste atribuții și care stă la baza înregistrării în contabilitatea patrimonială a instituției publice a obligației de plată față de terții creditori”, arată actul normativ.
După primirea titlului, MFP trebuie să efectueze plățile în cel mult 175 de zile. În acest sens, MFP deschide un cont de consemnări speciale la CEC Bank SA, în care se virează sumele pentru plata titlurilor. Acestea se vor derula prin contul deschis la Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică din București.
MFP comunică băncii tabelul centralizator al sumei virate. Acest document trebuie să cuprindă datele de identificare și suma consemnată pentru beneficiarii titlurilor de plată. Ulterior, CEC Bank emite în format electronic recipisele de consemnare specială pentru beneficiarii titlurilor de plată.
După ce a verificat stadiul procedurii, ANRP solicită retragerea titlurilor de plată și anularea plății prin adresă scrisă către MFP, însoțită de documente justificative. Persoana indicată în dispozițiile de consemnare specială se prezintă la orice unitate a băncii și solicită retragerea sumelor consemnate, pe baza următoarelor acte:
* actul de identitate valabil în cazul persoanelor fizice, respectiv certificatul de înmatriculare la registrul comerțului în cazul persoanelor juridice, în original și copie (copia rămâne la bancă);
* procura specială autentificată, prezentată în situația în care titlul de plată este emis pe numele mai multor beneficiari, din care să rezulte numărul și valoarea titlului de plată și mențiunea că procura este valabilă și pentru titlurile de plată ce vor fi emise în baza deciziei/titlului de despăgubire; certificatul de moștenitor, dacă este cazul, din care să rezulte numărul și valoarea deciziei/titlului de despăgubire; alte documente legale, după caz (original și copii, iar copiile rămân la bancă);
* originalul titlului de plată primit de la ANRP (se reține de către bancă);
* ordinul de retragere numerar sau ordinul de plată/dispoziția de transfer pentru plățile prin virament (se pune la dispoziție de către bancă).
Descarca si citeste Noua procedura – restituiri imobile
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016 (click aici)