Oferte locuri de munca top

Noua lege privind protecţia la seisme va responsabiliza proprietarii

DSC00173

Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei

Proprietarii de clădiri vechi vor trebui să efectueze expertize tehnice din care să rezulte în ce stare se află imobilele. Aceasta este răspunderea lor ca urmare a promulgării legii ce interzice desfăşurarea de activităţi ce implică aglomerări de persoane în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic

Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Bucureştiului, consideră că prin această nouă lege s-a făcut un mic pas înainte. Şi până acum proprietarii clădirilor răspundeau penal pentru eventualele accidente cauzate de întreţinerea necorespunzătoare a imobilelor. Însă de acum, în cazul în care proprietarul nu îşi consolidează clădirea, riscă să dea faliment (întrucât nu mai primeşte aviz de funcţionare). În opinia arhitectului şef al Bucureştiului, o astfel de măsură ar fi trebuit promulgată încă de acum 15 – 20 de ani.

Programul de consolidare a clădirilor de locuinţe multietajate încadrate în clasa I de risc seismic, derulat de Primăria Capitalei cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prezintă o serie de deficienţe care nu au fost luate în calcul de MDRAP.

Una dintre principalele probleme constă în faptul că este necesară obţinerea acordului tuturor proprietarilor din bloc pentru a demara intervenţiile de consolidare a clădirii. Sunt şi proprietari care deţin unul sau mai multe apartamente în imobile cu risc seismic, dar în care nu locuiesc, ci le folosesc în scopul închirierii. Atunci, tind să fie complet dezinteresaţi de consolidare, pentru că nu se supun direct riscurilor generate de cutremure, adaugă domnul Pătraşcu.

Pe de altă parte, programul de consolidare ar fi trebuit să includă totodată şi alte costuri pe lângă cele prevăzute, de exemplu pentru repararea zidăriei clădirilor etc.

Primăria Capitalei va continua să întocmească expertize tehnice pentru clădirile vechi, cu condiţia ca proprietarii lor să solicite acest lucru, subliniază domnul Pătraşcu.

Primăria Capitalei a realizat în ultimii ani o serie de investiţii care au presupus şi consolidarea unora dintre clădirile publice pe care le deţine, de exemplu şcoli, teatre, spitale, Hanul Gabroveni, Casa Cesianu etc. Lucrările vor continua şi pentru clădirile rămase de consolidat, precizează domnul Pătraşcu.

Recent, a fost promulgată o lege care modifică OG nr. 20/1994 privind reducerea riscului seismic la construcţiile existente.

Aceasta interzice desfăşurarea de activităţi care implică aglomerări de persoane în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic. În acest sens, proprietarii clădirilor vor trebui să întocmească expertize tehnice care să confirme că respectivele imobile sunt sigure. În absenţa expertizei sau dacă în urma expertizei rezultă că imobilele sunt nesigure, nu se mai eliberează autorizaţii de funcţionare pentru spaţiile respective până la remedierea problemelor.

Sus