Un nou proiect de interconectare a Sistemului Național de Transport Gaze Naturale din România cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia, Petrovaselo – Comloșu Mare – Mokrin se află în etapele preliminare.
Pentru construirea unei conducte de interconectare bidirecțională, Guvernul României a încheiat în luna august a.c., un Memorandum de înțelegere cu Guvernul Republicii Serbia.
Următoarea etapă este declararea proiectului de investiții ca fiind proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale, decizie ce urmează să fie aprobată de către Guvern.
Proiectul presupune construirea unei conducte noi de transport gaze naturale ce va asigura conexiunea dintre conducta magistrală de transport gaze naturale BRUA și Nodul Tehnologic Mokrin din Serbia.
Variantele analizate de export gaze naturale spre Republica Serbia sunt de preluare a gazelor naturale din conducta BRUA, în zona Petrovaselo.
Soluția optimă constructivă, rezultată în urma analizelor și simulărilor în operarea Sistemului de Transport, a ţinut cont de estimările de consum din zonele vizate, de posibilităţile de livrare a gazelor din sursele actuale şi/sau viitoare cât şi de cerințele privind parametrii tehnici necesari, în condiţiile asigurării siguranței în operare.
Astfel, realizarea proiectului presupune construirea următoarelor obiective, în două etape:
1. Etapa I: Conductă de transport gaze naturale Petrovaselo – Comloșu Mare în lungime totală de 85 km, cu diametrul DN 600 şi presiunea 63 bar, amplasată pe teritoriul administrativ al județului Timiș;
2. Etapa II: Conductă de transport gaze naturale Comloșu Mare – Mokrin (Serbia), tronson Comloșu Mare – granița România – Serbia, în lungime totală de 1 km, cu diametrul DN 600 şi presiunea 63 bar și Stație de Măsurare Gaze naturale comercială, amplasată pe teritoriul administrativ al comunei Comloșu Mare, județul Timiș;
Conducta de transport gaze naturale în lungime totală de 86 km, va traversa 11 unități administrativ – teritoriale de pe raza județului Timiș, respectiv orașul Recaș și comunele Remetea Mare, Giarmata, Pișchia, Sînandrei, Orțișoara, Satchinez, Biled, Șandra, Lenauheim și Comloșu Mare.
Finanțarea se va asigura de către SNTGN Transgaz SA Mediaș din surse proprii, cât și surse atrase prin creditări de la instituțiile financiar-bancare, a căror ofertă se va analiza de la caz la caz.