Oferte locuri de munca top

Nou proiect de lege pentru protejarea locatarilor blocurilor

Locatarii blocurilor vor fi mai protejati dacă parlamentarii vor aproba un proiect legislativ ce isi propune sa modifice Legea nr. 196 din 20 iulie 2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor.

Astfel, locatarii cladirilor de locuinte vor putea fi protejați de abuzurile operatorilor economici care functioneaza in incinta imobilului (baruri, magazine, firme, sali de jocuri de noroc).

Astfel, prin proiect este prevazut ca in cazul in care intr-un spatiu amplasat intr-o cladire cu destinatia de locuinte se desfasura initial o anumita activitate economica, iar ulterior in respectivul spatiu se doreste desfasurarea unei alte activitati economice, cu un alt obiect principal de activitate, va fi obligatoriu să se solicite un nou aviz scris al comitetului executiv, respectiv a unui nou acord scris, prealabil, al proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza.

Conform inițiatorilor, in acest mod, se vor evita situatiile de tipul celor in care, in prima etapa, s-au obtinut avizele si acordul necesare pentru schimbarea destinatiei unui spatiu (ce avea initial destinatia de locuinta, iar ulterior a fost utilizat pentru desfasurarea unei activitati economice, spre exemplu, pentru functionarea unei farmacii), iar in a doua etapa, nu se mai solicita niciun aviz al comitetului executiv ori un acord al locatarilor afectati daca in locul acelei farmacii va functiona, spre exemplu, un bar sau o sala de jocuri de noroc (destinatia initiala a spatiului a fost deja schimbata, insa obiectul principal de activitate al operatorului economic este altul, pentru care nu se poate prezuma ca vecinii isi dau acordul in mod tacit).

Totodata, va fi posibila suspendarea sau incetarea activitatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea in spatiile mentionate. Aceasta in cazul in care comitetul executiv isi retrage avizul scris dat pentru schimbarea destinatiei spatiului sau daca proprietarii direct afectati cu care se invecineaza pe plan orizontal si vertical isi retrag acordul dat in prealabil, din cauza incalcarii, in mod repetat, a drepturilor lor prin desfasurarea activitatii operatorului economic respectiv sau a tulburarii linistii publice. In acest mod, se asigura o masura suplimentara de protectie pentru locatari, aplicabila tot in situatia in care activitatea operatorului economic se desfasoara intr- un spatiu aflat intr-un imobil cu destinatia de locuinte.

Proiectul propune inclusiv stabilirea mijloacelor de proba utilizate pentru a dovedi temeinicia tulburarii si a incalcarii drepturilor locatarilor, pentru a evita orice interventie arbitrara si nejustificata asupra activitatii operatorului economic care fi poate produce acestuia prejudici.

Retragerea avizulului comitetului executiv, respectiv a acordului proprietarilor direct afectati trebuie sa fie intemeiata si se va face in baza proceselor verbale de constatare a contraventiei sau a copiilor acestora, eliberate de catre agentii constatatori chemati la locul tulburarii, precum si a oricaror alte mijloace legale de proba care dovedesc tulburarea.

Astfel, se inlatura posibilitatea ca locatarii sa fie de rea-credinta, sa abuzeze de aceasta prevedere legala cu scopul de a obtine foloase materiale de la operatorul de jocuri de noroc sau sa isi retraga acordul dat din motive subiective precum reticenta, hipersensibilitate la zgomot sau rea-vointa.

 

Descărcați aici Proiectul legislativ

 

 

 

 

 

Citiți și:

Blocuri cu 10 si 20 etaje, in pregatire, in Capitala

Ansamblu de vile, in apropierea Bucurestiului

Viitoare parcari supraetajate

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2019

Sus