Autoritățile administrației publice locale trebuie să publice, prin afișare pe site-ul instituției sau într-un alt loc accesibil, date actualizate privind numărul de locuințe pe care le dețin în proprietate și în administrare, după ce Hotărârea de Guvern privind modificarea și completarea Normelor metodologice din Legea locuinței nr. 114/1996, aprobate prin HG nr. 1275 din 2000, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 526 din 6 iulie.
Datele trebuie publicate în funcție de destinația locuințelor, de gradul de ocupare. În plus, autoritățile trebuie să publice și hotărârile prin care au fost aprobate listele cu solicitanții care beneficiază de respectivele locuințe.
Potrivit aceluiași act normativ, eliberarea autorizației de construire pentru locuințele noi se face obligatoriu cu respectarea exigențelor minimale referitoare la suprafețele și la nivelul de dotare al încăperilor ce compun locuințele. Spre exemplu, în cazul unei familii, care stă într-o locuință cu o cameră, camera de zi trebuie să aibă cel puțin 18 mp, locul de masă 2,5 mp, bucătăria 5 mp, încăperile sanitare 4,5 mp, iar spațiile de depozitare 2 mp. Astfel, se ajunge la o suprafață utilă minimă de 37 mp și la una construită de cel puțin 58 mp.
Ce cheltuieli pot fi decontate din construirea locuințelor sociale și de necesitate
Guvernul dorește finanțarea acestor locuințe la nivelul întregii țări. Indicatorii specifici sunt, pe de o parte, indicatorii de rezultat, care determină numărul de locuințe sociale și de necesitate în raport cu numărul solicitărilor, și, pe de altă parte, indicatorii de eficiență, care determină costul/mp de suprafață construită desfășurată.
Din transferuri de la bugetul de stat se pot deconta, în condițiile legii, următoarele:
* contravaloarea cheltuielilor lucrărilor de construcții-montaj, inclusă în valoarea totală a devizului general, cu excepția cheltuielilor aferente racordării la rețelele de utilități publice;
* contravaloarea cheltuielilor aferente utilajelor, echipamentelor tehnologice și funcționale care necesită montaj, din care se decontează exclusiv cheltuielile efectuate pentru achiziția următoarelor: ascensor, centrală termică de bloc sau de scară, după caz, cu echipamentele necesare funcționării acesteia.
În baza propunerilor transmise, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în termen de 30 de zile de la aprobarea bugetului de stat anual, prioritizează investițiile în construcția de locuințe sociale și de necesitate. Astfel, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație, Ministerul întocmește lista de obiective propuse spre finanțare și sumele alocate acestora. Lista se aprobă prin Ordin de ministru. După aprobarea listei și a sumelor alocate, MDRAPFE încheie contracte de finanțare anuale cu Consiliile locale.
Descarcă aici HG
Descarcă aici Anexa privind suprafețele minime
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iunie 2017 (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!