A intrat în vigoare norma tehnică pentru proiectarea şi executarea conductelor de alimentare din amonte a gazelor naturale.
Prin aplicarea acesteia se asigură interoperabilitatea conductelor de alimentare din amonte a gazelor naturale, a instalaţiilor tehnologice de suprafaţă aferente înmagazinării gazelor naturale, a instalaţiilor GNL utilizate pentru stocarea gazelor naturale lichefiate cu celelalte obiective din sectorul gazelor naturale.
Etapa de proiectare
Proiectarea cuprinde următoarele faze, după caz:
* studiul de prefezabilitate;
* studiul de fezabilitate sau documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, după caz;
* proiectul pentru autorizarea executării conductei sau proiectul pentru desfiinţarea conductei;
* proiectul tehnic de execuţie a conductei;
* detaliile de execuţie.
Tema de proiectare cuprinde, după caz, în funcţie de faza de proiectare, cel puţin următoarele informaţii, printre altele:
* destinaţia conductei;
* definirea sistemului preconizat, inclusiv instalaţiile, echipamentele şi dotările aferente conductei, punctele şi modul de conectare şi interfeţele cu alte obiective;
* cerinţele funcţionale, incluzând durata de funcţionare preconizată şi condiţiile de operare normală şi excepţională;
* compoziţia gazelor naturale şi nivelul maxim al impurităţilor etc.
Studiile de prefezabilitate și fezabilitate
Studiul de prefezabilitate reprezintă documentaţia prin care, fără a se limita la datele şi informaţiile cuprinse în tema de proiectare, se analizează, preliminar, necesitatea şi oportunitatea realizării conductei, se identifică scenarii/opţiuni tehnico-economice posibile şi se selectează un număr limitat de scenarii/opţiuni fezabile pentru realizarea investiţiei, respectiv a conductei.
Studiul de fezabilitate reprezintă documentaţia tehnico-economică prin care proiectantul, fără a se limita la datele şi informaţiile cuprinse în tema de proiectare şi, după caz, în studiul de prefezabilitate, analizează, fundamentează şi propune minimum două scenarii/opţiuni tehnico-economice diferite, recomandând, justificat şi documentat, scenariul/ opţiunea tehnico-economic(ă) optim(ă) pentru realizarea investiţiei, respectiv a conductei.
PAC/PAD este parte a documentaţiei necesare emiterii autorizaţiei de construire/desfiinţare a conductei. Aceasta se întocmeşte de proiectant.
Proiectul Tehnic (PT) constituie documentaţia prin care proiectantul dezvoltă, detaliază şi, după caz, optimizează, prin propuneri tehnice, scenariul/opţiunea aprobat(ă) în cadrul studiului de fezabilitate sau al documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii.
PT trebuie să fie elaborat astfel încât să fie clar, să asigure informaţii tehnice complete privind viitoarea lucrare şi să răspundă cerinţelor tehnice, economice şi tehnologice ale beneficiarului
Clasele de locație
Clasele de locaţie pentru proiectarea, executarea şi verificarea etanşeităţii conductei sunt definite după cum urmează:
* clasa 1 de locaţie este orice unitate de clasă de locaţie în care sunt amplasate maximum 10 clădiri; coeficientul de siguranţă corespunzător clasei 1 de locaţie este S = 1,39;
* clasa 2 de locaţie este orice unitate de clasă de locaţie în care sunt amplasate un număr de clădiri cuprins între 11 şi 45 inclusiv; coeficientul de siguranţă corespunzător clasei 2 de locaţie este S = 1,67;
* clasa 3 de locaţie este:
–orice unitate de clasă de locaţie în care sunt amplasate minimum 46 de clădiri;
– o suprafaţă în care conducta este poziţionată la mai puţin de 100,00 m de o clădire sau de un spaţiu exterior cu o suprafaţă bine definită, respectiv teren de joacă, zonă de recreere, teatru de vară sau alt loc public care este ocupat de 20 sau mai multe persoane, cel puţin 5 zile pe săptămână, timp de 10 săptămâni, în orice perioadă de 12 luni (zilele şi săptămânile nu trebuie să fie consecutive); coeficientul de siguranţă corespunzător clasei 3 de locaţie este S = 2;
* clasa 4 de locaţie este orice unitate de clasă de locaţie în care predomină clădiri cu patru sau mai multe etaje; numărul acestora este mai mare decât numărul celorlalte tipuri de clădiri; clasa 4 de locaţie poate fi avută în vedere în cazul zonelor cu trafic rutier dens şi care prezintă o infrastructură subterană complexă; coeficientul de siguranţă corespunzător clasei 4 de locaţie este S = 2,5.
Materialele conductelor trebuie să corespundă specificaţiilor tehnice prevăzute prin PAC/PT.
Conductele se montează subteran sub zona de îngheţ, la adâncimi minime de un metru până la generatoarea superioară a acestora, cu respectarea standardelor specifice.
Schimbarea de soluţii, modificările de traseu, înlocuirile de materiale etc. faţă de prevederile din PAC/PT pot fi realizate cu acordul beneficiarului şi al proiectantului, în baza documentelor specifice.
Descărcați aici
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025