După două zile de discuții despre refinanțări, reașezarea tronsoanelor de autostradă din PNRR pe Programul Transport, și renegocierea PNRR ca statul român să nu mai cofinanțeze, rămâne neclară soarta autostrăzilor A7 și A8. Aceasta și din cauza lipsei de comunicare dintre instituții, precum și ambiguitatea mesajelor transmise de oficiali.
Inițial am aflat că „segmente din A7 și A8” pierd finanțarea PNRR și rămân în aer. Însă, ulterior, ni s-a precizat că este vorba de o „reașezare” la finanțare.
Astfel, loturile nefinalizate din Autostrada Moldovei (A7), între Focșani și Pașcani, ar rămâne finanțate integral prin PNRR, fără cofinanțarea statului român. Acestea vor fi deschise circulației etapizat până la 31 august 2026, potrivit oficialilor.
În ceea ce privește Autostrada Unirii (A8), tronsoanele Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (secțiunea 1) și Leghin – Moțca (secțiunea 3) ar putea fi finanțate prin Programul Transport în continuare, deși inițial aveau finanțare prin PNRR.
Dar, după cum ne-a transmis astăzi Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, nu există nici un document oficial comunicat companiei care să arate fie că tronsoanele de autostradă au fost excluse de la finanțarea prin PNRR, fie că pot fi transferate pe Programul Transport.
Voci din piață susțin că transferul nu a fost agreat oficial de Comisia Europeană și că ar putea atrage după sine penalizări pentru statul român.
În opinia Asociației Pro Infrastructura: ”ambele loturi încă pot fi și trebuie transferate în Programul Transport, cu riscul asumat ca oficialii Comisiei Europene să ne aplice o corecție financiară, probabil 15%. Tot ar fi mai ieftin decât alternativele: plăți cu țârâita exclusiv de la bugetul de stat pentru 90% din lucrările necesare sau, coșmarul, șantierele suspendate ori abandonate”.
Tot astăzi, Sorin Grindeanu, fostul ministru al Transporturilor, a transmis că unele din loturile prezentate ca fiind „pierdute” din PNRR au fost deja finalizate.
În continuare nu avem clarificarea a ceea ce înseamnă „excluderea din PNRR” a unor loturi deja finalizate și pentru care oficialii spun că au fost încasați banii.
Când ar putea fi finalizate autostrăzile, dacă se oficializează „redistribuirea” la finanțare prin PT?
Secțiunea 1 Tg.Mureș-Miercurea Nirajului
Pe această secțiune vor fi finalizate lucrările în 24 de luni adică februarie 2027, potrivit lui Cătălin Urtoi, membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR). Lucrările de execuție au demarat anul acesta, la jumătatea lunii mai.
Inițial, proiectul era finanțat prin PNRR și trebuia finalizat în 2026.
Contractul de proiectare și execuție a fost semnat pe 29 februarie 2024 cu constructorul turc Nurol Insaat Ve Ticaret AS. Valoarea contractului semnat este de 2,46 miliarde lei fără TVA.
Pe traseul acestui lot de autostradă, cu o lungime de 24,4 km, se vor construi inclusiv:
– drum de legătură cu A3 (la profil de autostradă), în lungime de 2,4 km.
– nod rutier care va asigura conexiunea cu A3 (autostrada Transilvania) și cu Municipiul Târgu Mureș; nod rutier care permite accesul la DN13; nod rutier care va asigura accesul la DJ151D,
– 30 de poduri și pasaje, două ecoducte,
– Centru de Întreținere și Control, două parcări.
Secțiunea 2 Miercurea Nirajului – Leghin
Loturile de pe sectorul montan de la Miercurea Nirajului la Leghin sunt în diverse etape:
*Lotul 1B Miercurea Nirajului-Sarateni (23 km),
Constructorul Ozaltin (Turcia) a primit Ordinul de Începere pentru proiectare cu data de 15 septembrie 2025.
Constructorul are la dispoziție 30 de luni: 6 luni proiectare și 24 de luni pentru execuție.
Tronsonul are 23,4 kilometri și va include două tuneluri bidirecționale, în lungime totală de peste un kilometru, precum și 36 de structuri, printre care două ecoducte pentru fauna sălbatică.
Contractul pentru proiectarea și execuția acestui lot a fost semnat la finele lunii mai. Valoarea acestuia este de peste 2,98 miliarde de lei, fără TVA.
* Lotul 1C Sărățeni-Joseni (32,4 km)
Pentru acest tronson încă se așteaptă semnarea de către UMB a contractului de Proiectare (14 luni) si Execuție (40 luni).
Constructorul a fost selectat pe 6 martie 2025, oferta fiind de 4,94 miliarde lei fara TVA.
Lotul 1C Sărățeni – Joseni, care se desfășoară în județele Mureș și Harghita include 39 de poduri și pasaje, trei tuneluri unidirecționale, patru polate și două ecoducte.
Durata de realizare prevăzută este de 54 de luni, din care 14 luni pentru etapa de proiectare și 40 de luni pentru execuția lucrărilor.
* Lotul 1D Joseni-Ditrau (14,4 km)
Contractul pentru proiectarea și execuția acestui lot este încă în procedură de licitație.
Câștigător a fost desemnat antreprenorul Danlin XXL, decizia fiind contestată de UMB.
Oferta selectată de CNIR avea valoarea de 821 milioane lei (fără TVA).
Chiar dacă nu prezintă provocări tehnice comparabile cu celelalte loturi de munte, lotul 1 D Joseni-Ditrău include 21 de pasaje și viaducte, trei fiind ecoducte pentru a permite trecerea animalelor.
* Lotul 2A Ditrău-Grințieș (37,9 km)
Pe 30 iunie 2025 a fost emis Ordinul de Începere Lucrări pentru proiectare (14 luni), după care urmează execuția (40 luni).
Constructor este UMB, valoarea contractului fiind de peste 6,14 miliarde lei (fără TVA).
Lotul 2A Ditrău-Grințieș, care se desfășoară în județele Harghita și Neamț are o lungime de 37,9 kilometri, include 63 de structuri (poduri, pasaje, viaducte) și 19 tuneluri.
Contractul pentru proiectarea și execuția acestui lot a fost semnat oficial la finele lunii martie 2025.
*Lotul 2B Grințieș-Pipirig (31,5 km)
Contractul de proiectare și execuție este încă în licitație.
Potrivit SEAP, ofertele trebuiau evaluate până la 15 iulie, dar încă nu a fost anunțat câștigătorul.
La această procedură de atribuire au depus oferte:
* asocierea SA&PE Construct SRL (lider) – Euro Asfalt – Tehnostrade SRL – Spedition UMB (România – Bosnia și Herțegovina) și
* asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret (lider) – Gunal Insaat Ticaret Ve Sanay Anonim Sirketi (Turcia).
Durata de realizare este de 54 de luni, din care 14 luni pentru etapa de proiectare și 40 de luni pentru execuție.
Valoarea estimată a contractului este între 6,9 miliarde lei fără TVA și 8,18 miliarde lei fără TVA.
* Lotul 2C Pipirig – Leghin (19,3 km)
Contractul de Proiectare (12 luni) și Execuție (36 luni) a fost semnat cu UMB. Urmează emiterea ordinului de începere pentru proiectare.
Contractul are valoarea de 2,69 miliarde de lei (fără TVA).
Pe traseul acestui lot montan de autostradă, care se desfășoară în totalitate pe teritoriul județului Neamț, vor fi construite inclusiv 7 tuneluri, 46 de poduri, pasaje și viaducte (cel mai lung viaduct va avea o lungime de 428 m), un nod rutier (în zona localității Pipirig) la intersecția cu DN15B, două parcări (dotate cu infrastructura necesară amplasării unor stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice).
”Toate aceste loturi sunt finanțate teoretic prin PT 2021-2027, dar vor trebui găsite soluții de finanțare și pe alte programe”, a declarat Cătălin Urtoi.
Secțiunea 3 Leghin – Târgu Neamț (29,9 km)
Acest tronson, scos din PNRR, va fi finalizat în 24 luni, adică februarie 2027.
Pe 3 februarie 2025 au început lucrările de construire.
Contractul are valoarea de 1,56 miliarde lei (fără TVA) și a fost semnat la 31 octombrie 2023 cu asocierea SA & PE Construct SRL (lider), Tehnostrade SRL, Spedition UMB.
Proiectarea a început acum un an, pe 1 februarie 2024.
Pe traseu vor fi construite inclusiv: 24 poduri și pasaje, două viaducte, două spații de servicii tip S1 și unul tip S3, inclusiv parcare securizată, un centru de întreținere și coordonare, două noduri rutiere la DN15B și la DN15C.
Loturile de la Moțca la Ungheni (Prut) sunt în diverse etape de licitație. Și aici se caută soluții de finanțare, altele decât PT 2021-2027.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025