A fost stabilit cum vor fi modificate clauzele contractuale legate de garanțiile de bună execuție în cadrul contractelor de achiziție publică și al contractelor sectoriale.
Clarificările vin în contextul adoptării Ordonanței de Urgență nr. 19/2022, iar prevederile sunt valabile pentru Axele 3-10 din POIM 2014-2020, (document atașat la finalul articolului).
Rezilierea contractului dacă noua garanție nu este constituită până la 12 mai
În cazul City Insurance, termenul de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment (9 februarie 2022) este data de 12 mai 2022.
Astfel, termenul pentru constituirea noii garanții de bună execuție este 12 mai 2022.
În cazul în care noua garanție de bună execuție nu este constituită la acel termen, autoritatea contractantă va deveni îndreptățită, în funcție de prevederile contractuale, să inițieze procedurile de reziliere a contractului.
Orice reziliere nu poate fi realizată decât în strictă conformitate cu prevederile contractuale, inclusiv emiterea de notificări și respectarea termenelor de notificare.
Noi lucrari de excavare a peste 330 mii mc de agregate minerale
Intențiile contractantului cu privire la reînnoirea garanției de bună execuție
Pentru fiecare contract având o garanție de bună execuție constituită printr-un instrument de garantare emis de City Insurance, beneficiarul îl va notifica pe contractant cu privire la necesitatea de a reînnoi garanția de bună execuție până în data de 12 mai 2022.
De asemenea, beneficiarul va solicita de la contractant o declarație privind intenția sa privind reînnoirea garanției de bună execuție, declarație de primit până în data de 26 aprilie 2022.
Prin această declarație contractantul va:
* confirma faptul că va reînnoi garanția de bună execuție până la data de 12 mai 2022
* indica modalitatea de constituire a noii garanții de bună execuție, respectiv garanție bancară, instrument de garantare emis de o societate de asigurari, rețineri succesive sau combinație a acestora.
În cazul în care contractantul nu transmite declarația privind intenția sa atunci nu va mai putea să solicite ca, în tot sau în parte, garanția să fie constituită prin rețineri succesive.
Procesul decizional
La rândul său, beneficiarul va transmite către contractant:
* calculul sumelor de garantat
* un proiect de act adițional la contract. Acesta este necesar doar în cazurile în care contractantul are intenția de a constitui noua garanție de bună execuție în alt mod decât prevăzut în contractul inițial, respectiv în cazul în care contractul inițial prevede garanție bancară sau instrument de garantare emis de o societate de asigurări, intenția contractantului este de a constitui noua garanție prin rețineri succesive sau orice combinație.
Specificăm faptul că axele prioritare la care se referă noua instrucțiuni sunt următoarele:
Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor
Axa Prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric
Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor
Axa Prioritară 6 – Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon
Axa Prioritară 7 – Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate
Axa Prioritară 8 – Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale
Axa Prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19
Axa Prioritară 10 – Protejarea sănătății populației în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie.
Descărcați aici Instrucțiunea POIM