Oferte locuri de munca top

Noi proiecte POR vor fi finantate

1935.jpg Proiectele de investitii care pot fi identificate si implementate pana la 31 decembrie 2015, in cadrul axelor prioritare de la nivelul tuturor regiunilor vor primi finantare, a declarat ieri Liviu Dragnea, Ministrul Dezvoltarii. Aceasta pentru ca sumele alocate prin Programul Operational Regional ramase disponibile la nivelul regiunilor vor fi utilizate pentru finantarea unor noi proiecte, a decis Comitetul de Monitorizare a Programului Operational Regional 2007-2013 (CMPOR). Sumele disponibile provin din economii rezultate din implementarea proiectelor deja finalizate (valoare efectiva de implementare mai mica decat valoarea estimata initial), din creante bugetare si din rezilierea unor contracte de finantare.
Ministrul Liviu Dragnea a precizat: „Aceasta ar putea avea ca rezultat ajustarea alocarilor regionale. Cadrul legal existent permite statelor membre aceasta flexibilitate in utilizarea resurselor alocate, in asa fel incat, fara a fi necesara aprobarea Comisiei Europene, cel mult 10 procente din fonduri sa le putem realoca altor axe prioritare din cadrul POR, cu conditia respectarii sumei maxime din FEDR aprobate prin decizia Comisiei Europene”.
Decizia are ca scop atingerea unui grad maxim de absorbtie a resurselor financiare ale Programului Operational Regional 2007 – 2013.
Totodata CMPOR a aprobat Raportul Anual de Implementare al programului pe anul 2013.
„Anul 2013 a fost unul caracterizat de o intensificare a procesului de finalizare fizica si financiara a proiectelor din POR. Am ajuns la un grad de absorbtie, la sfarsitul lunii mai 2014, de peste 52%, iar cu cererile de plata care sunt in lucru putem ajunge la 54%. Trebuie, insa, sa ne uitam cu atentie la celelalte categorii de intarzieri la nivelul proiectelor. De aceea, vreau sa se puna accent foarte mult pe o modalitate prin care si Autoritatea de Management, dar si personalul de la Agentiile de Dezvoltare Regionala sa mearga, in perioada imediat urmatoare, direct pe teren, la fiecare beneficiar cu intarzieri, sa vada care sunt cauzele si cum putem sa ii sprijinim”, a declarat Liviu Dragnea.
Programul Operational Regional este gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si are un buget total de 4,84 de miliarde de euro, din care 3,96 de miliarde provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala, diferenta fiind contributia nationala (de la bugetul de stat si bugetele locale). Pana in prezent, in cadrul POR au fost incheiate contracte de finantare pentru 3.815 proiecte, in valoare de 4,26 de miliarde de euro, reprezentand 106,1% fata de alocarea POR, dintre care peste 1.100 in perioada mai 2012-mai 2014. Dintre acestea, 2.312 de proiecte POR sunt deja finalizate.

Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Regional (CMPOR) este structura nationala de tip partenerial, fara personalitate juridica, cu rol decizional si strategic in procesul de implementare a Programului Operational Regional 2007-2013. El are rolul de a asigura eficacitatea si calitatea implementarii programului.

Sus