Oferte locuri de munca top

Noi prevederi privind apararea impotriva incendiilor

O ordonanță de de urgență intrată în vigoare începând de astăzi aduce mai multe schimbări în legislația privind apărarea împotriva incendiilor (ordonanta atasata).

În primul rând aduce exceptarea de la obligația de obținere a avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu în cazul lucrărilor care urmăresc preponderent îmbunătățirea altor cerințe fundamentale ale construcțiilor.

Secretarul de stat Raed Arafat a dat ca exemplu lucrările de consolidare, intervențiile la acoperișul clădirii care constau în lucrări de înlocuire a învelitorii și a suportului acesteia, precum și cele pentru extinderi sau schimbări de destinație ale unor încăperi aparținând construcțiilor existente în vedere amenajării grupurilor sanitare, camerelor tehnice, ori executare de lucrări la acestea.

”Asta înseamnă că de acum unele lucrări se vor putea desfășura mult mai simplu, mult mai uşor, fără să facem rabat la siguranță. Sunt multe din aceste lucrări care blocau luni de zile realizarea lor sau punerea lor în funcțiune, în așteptarea avizelor și autorizațiilor”, a subliniat Raed Arafat.

Termenul pentru obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu a fost stabilit la data de 31 decembrie 2022 pentru construcțiile și amenajările pentru care se face dovada alocării fondurilor necesare sau a încheierii de contracte de proiectare și execuție a lucrărilor pentru conformarea construcției la cerința de securitate la incendiu.

”Dacă există probe că avem finanțare și că lucrările se vor desfășura, termenul se poate amâna până la sfârșitul anului 2022. Condiția este să existe proba finanțării,” confirmă Raed Arafat.

Totodată, a fost simplificată etapa de avizare privind securitatea la incendiu prin stabilirea unui document simplificat la scenariul de securitate la incendiu – scenariu de securitate la incendiu preliminar – care are drept consecință facilitarea obținerii autorizațiilor de construcție și demararea investițiilor.

A fost creată posibilitatea ca pentru obiectivele de investiții publice avizul de securitate la incendiu să fie emis în etapa de studiu de fezabilitate sau documentație de avizare a lucrărilor de intervenții. Astfel se evită reluarea procedurilor dacă apar mai târziu lucrări.

Procesul de autorizare este debirocratizat prin menținerea valabilității autorizației de securitate la incendiu în cazul construcțiilor la care se schimbă destinația. Aceasta în condițiile în care noua destinație respectă toate prevederile reglementărilor tehnice de proiectare privind cerința securității la incendiu.

”Până acum schimbarea destinației însemna un nou proces de autorizare, trebuia obligatoriu să fie cerut. Acum se face o excepție, dacă destinația nu schimbă anumite lucruri fundamentale care necesită acest lucru rămâne autorizația valabilă”, a precizat Raed Arafat.

A fost introdusă necesitatea obținerii acordului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru proiectele tip ale construcțiilor cu grad mare de repetabilitate.

Pentru construcțiile de același fel care se repetă se obține o singură dată un acord tip pentru un proiect tip.

De asemenea, noua ordonanță stabiliește sancțiuni mai severe pentru producerea sau introducerea pe piață și comercializarea unor mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor necertificate.

Descărcați aici Ordonanța de Urgență nr 80/iunie 2021

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus