Urare An Nou 2024

Noi parcuri de retail vor fi construite în provincie

articol-12

 

 

 

 

Construcţia unui parc de retail a demarat în Oradea, iar dezvoltatorul intenţionează să înceapă anul viitor lucrările la un proiect şi mai mare în Sibiu.

Oasis Retail & Development Consulting, deţinut de antreprenorii sibieni Klaus Reisenauer şi Kurt Wagner, a început în luna octombrie construcţia parcului de retail Prima Shops Oradea. Acesta este amplasat pe Bd. Decebal, pe terenul fostei platforme industriale Înfrăţirea, în apropiere de centrul oraşului. Proiectul va dispune de o suprafaţă închiriabilă de 10.000 de metri pătraţi şi va găzdui 20-25 de magazine de modă, încălţăminte, haine pentru copii, restaurante, electrocasnice etc. Proiectul presupune o investiţie totală de 12 milioane de euro, asigurată din capitalul investitorului.

Parcul va fi dezvoltat în două faze. Prima fază, cuprinzând 5.000 de metri pătraţi închiriabili, va fi livrată în luna martie a anului viitor. Imediat după va începe şi construcţia fazei a doua, cu încă 5.000 de metri pătraţi, care se va finaliza în ultimul trimestru al anului viitor, a anunţat Klaus Reisenauer, acţionar în cadrul Oasis Retail & Development Consulting.

Construcţia fazei I a demarat în prima parte a lunii octombrie. Constructorul este compania orădeană Costa V.O.C.

Terenul din Oradea a fost cumpărat acum mulţi ani, iar intenţia dezvoltatorului era să construiască un mall. Între timp, planurile s-au schimbat, iar proiectul a fost restructurat.

“Ne-am uitat cu atenţie la piaţa din Oradea, care are deja trei mall-uri şi am decis să nu îl facem pe al patrulea, ci să dezvoltăm un parc de retail cu o ofertă competitivă atât pentru retaileri, cât şi pentru populaţia din oraş”, motivează domnul Reisenauer.

Alegerea oraşului Oradea pentru o nouă investiţie a avut în vedere potenţialul său de creştere.

”Atunci când am ales Oradea pentru dezvoltarea proiectului Prima Shops am ţinut cont de nivelul ratei şomajului, respectiv 3,6%, unul dintre cele mai mici din ţară, de venitul pe cap de locuitor peste media naţională, precum şi de faptul că aici este un important centru universitar, cu 3.000 de absolvenţi anual”, a declarat la rândul său Kurt Wagner, cel de al doilea acţionar Oasis Retail & Development Consulting.

Deja, proiectul Prima Shops Oradea a atras primii doi chiriaşi, care ocupă cumulat 1.000 de metri pătraţi din faza I.

Anul viitor va demara construcţia unui parc de retail în Sibiu

Anul viitor, dezvoltatorul intenţionează să demareze construcţia unui parc de retail şi mai mare în Sibiu. Proiectul ar urma să dispună de o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de metri pătraţi.

“Vrem să demarăm la începutul anului viitor un al doilea centru comercial destul de mare la Sibiu”, anuţă domnul Reisenauer.

Parcul de retail din Sibiu va fi dezvoltat în parteneriat cu austriecii de la CA Immo.

Proiectul va fi amplasat în nordul oraşului, pe un teren cu suprafaţa de 18 hectare de lângă magazinul Hornbach, poziţionat în apropiere de intrarea pe autostradă.

Orientativ, parcul de retail va presupune o investiţie de circa 30 de milioane de euro, estimează domnul Reisenauer.

Proiectul va fi dezvoltat în principiu în două faze. Prima ar putea cuprinde un hipermarket şi o galerie comercială de aproximativ 20.000 de metri pătraţi. Alternativ, dacă ritmul închirierilor susţine acest lucru, întregul proiect ar putea fi dezvoltat într-o singură fază. Dacă nu, restul suprafeţei până la 45.000 de metri pătraţi va fi realizat într-o a doua fază.

Autorizaţia de construire a fost deja obţinută şi a demarat procesul de închiriere a viitoarelor spaţii. În prezent este în curs de elaborare conceptul şi urmează să fie stabilit bugetul. Finanţarea pentru dezvoltarea parcului va fi asigurată atât din sursele proprii ale dezvoltatorilor, cât şi din credite bancare. Întregul proiect va fi gata cel mai probabil în 2018.

Întrucât pentru realizarea parcului de retail este suficientă o suprafaţă de 10 hectare, restul de 8 hectare de teren ar putea fi vândut către alţi investitori sau ar putea fi păstrat pentru o extindere ulterioară, adaugă domnul Reisenauer.

Terenul a fost cumpărat în ideea construirii celui de al doilea centru comercial din oraş, dar din acest proiect nu s-a mai concretizat până acum decât construcţia magazinului Hornbach (anterior Obi).

În noua formulă, termenul de recuperare a investiţie se va întinde pe circa 15 – 20 de ani. “Este un termen destul de lung, dar, din experienţa noastră din Germania şi din alte pieţe, aceasta este o afacere care trebuie gândită pe termen lung, iar chiriile trebuie să fie sustenabile, astfel încât chiriaşii să plătească pe termen lung, chiar şi în perioade de criză. Noi am trecut în România prin criză cu un grad de ocupare de 100%, deoarece chiriile au fost adaptate pieţei, nu au fost prea ridicate”, subliniază domnul Reisenauer.

Anterior, în cadrul unor parteneriate cu alţi investitori, Oasis a mai realizat în Sibiu şi câteva sute de apartamente pentru a valorifica din terenurile deţinute.

Oasis va continua seria proiectelor de retail

Oasis mai are în portofoliul local şi alte terenuri, fie în parteneriat cu alţi dezvoltatori, fie individual. Astfel, împreună cu austriecii de la Real4You deţine două terenuri în Focşani şi Brăila. Un alt teren, din Satu Mare, este deţinut în totalitate de Oasis. Parcelele prezintă fiecare suprafeţe de peste 1,5 hectare şi sunt pretabile pentru noi proiecte de retail. “Acum lucrăm la concepte, pe care le vom prezenta anul viitor”, precizează domnul Reisenauer.

Noile proiecte ar putea fi realizate şi în parteneriat cu alţi dezvoltatori.

Anterior, Oasis şi Real4You au deţinut în Bucureşti terenul fostei platforme industriale Electroaparataj, din cartierul Pantelimon. După obţinerea autorizaţiilor proiectul a fost însă vândut către NEPI, care a construit ulterior pe el centrul comercial Mega Mall.

În perspectivă, dezvoltatorul este interesat să achiziţioneze şi alte terenuri în oraşe cu peste 30.000 de locuitori, în care nu există o competiţie puternică. Terenurile trebuie să aibă suprafeţe de minimum 7.000 de metri pătraţi. Totodată, trebuie să fie poziţionate central, în zone foarte accesibile atât cu maşina, cât şi pietonal şi să se situeze în apropierea zonelor rezidenţiale.

„Credem că piaţa din România are un potenţial destul de mare, pentru că deocamdată piaţa de consum este, ca volum, la fel de mare ca cea din Ungaria sau Cehia, dar în condiţiile în care cele două ţări au doar jumătate din populaţia României. Şi dacă puterea de cumpărare din România va creşte, va creşte şi piaţa şi va trebui să se realizeze noi proiecte pentru a deservi necesităţile. Din discuţiile pe care le avem cu retailerii, toată lumea este în expansiune, deci pot construi în mai multe locaţii, dar nu le găsesc”, subliniază domul Reisenauer.

În prezent, costurile de construcţie din România se situează undeva la un nivel comparabil cu cel din 2006 – 2007, consideră reprezentantul Oasis. n

***

Oasis Retail & Development Consulting este un dezvoltator imobiliar deţinut de antreprenorii Klaus Reisenauer şi Kurt Wagner, originari din Sibiu.

După o îndelungată experienţă în Germania, Austria, Cehia şi Ungaria, partenerii Oasis şi-au început activitatea în România în 2002, când s-au implicat în dezvoltarea primelor magazine Kaufland şi Plus Discount (actualul Lidl) în plan local.

Din 2002 şi până acum, Oasis a realizat în România investiţii de circa 70 – 80 de milioane de euro.

În prezent, dezvoltatorul deţine în portofoliu 12 imobile închiriate către Lidl, precum şi patru parcuri de retail, însumând o suprafaţă închiriabilă de circa 25.000 de metri pătraţi. La acestea se adaugă trei parcuri de retail deţinute împreună cu Real4You sub brandul Family Center în Râmnicu – Vâlcea, Giurgiu şi Botoşani. Fiecare parc de retail are suprafaţa cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de metri pătraţi.

Anul acesta, Oasis a inaugurat pentru doi chiriaşi un parc de retail în Mangalia.

Firma din România mai are o companie – soră în Germania, care se ocupă tot de dezvoltare imobiliară, respectiv proiecte de retail.

În perspectivă, dezvoltatorul ia în calcul şi să vândă portofoliul pe care îl deţine în România. “Avem discuţii, şi la un moment dat se va vinde, dar credem că nu este încă momentul potrivit”, afirmă Klaus Reisenauer, acţionar în cadrul Oasis Retail & Development Consulting.

Sus