Solplanet x AeroFix

Noi masuri propuse pentru scaderea facturilor la energie

După plafonarea prețurilor la energie, noi măsuri sunt luate în considerare pentru a nu distorsiona piața, conform unei propuneri legislative înaintate de mai mulți senatori și deputați URS PLUS.

Proiectul de lege prevede şase măsuri de termen scurt menite să răspundă creşterilor de prețuri la energia electrică şi gaze naturale:

* Scăderea cotei de TVA la 5% aplicată energiei electrice pentru consumatorii finali până la data de 31 decembrie 2024

Încasările la bugetul de stat din TVA pot rămâne similare cu cele precedente deoarece preţul energiei electrice a explodat. Un procent mai mic de TVA poate aduce la bugetul de stat la fel sau mai mulţi bani ca un procent mai mare de TVA aplicat la un preț mai mic. În final, statul ar împărți cu cetățenii încasările suplimentare din TVA-ul colectat pentru energie electrică.

Preturile mai pot fi reduse pentru manopera, daca este un volum mare de lucrari

* Eliminarea accizei aplicată energiei electrice

* Eliminarea certificatelor verzi din energia facturată consumatorilor finali până la data de 31 decembrie 2024

* Eliminarea contribuţiei pentru cogenerare din facturile consumatorilor finali până la data de 31 decembrie 2024

* Credit fiscal sub forma scăderii din impozitul pe profit datorat sau din impozitul pe venitul microîntreprinderilor, după caz, a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creşterea de prețuri raportată la prețul mediu ponderat de tranzacționare pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) pentru energie electrică şi gaze naturale, după caz, din luna ianuarie 2022 până la data de 31 decembrie 2024

* Un sprijin financiar pentru criza energetică acordat fiecărei gospodării în cuantumul maxim a 1.000 de lei, direct în factura de energie electrică sau gaze naturale.

Un proiect de reconversie urbana in Bucuresti avanseaza

În situaţia în care valoarea facturii energiei într-o lună este mai mică decât valoarea sprijinului financiar atunci diferenţa rămasă va fi reportată şi va putea fi folosită ulterior până la data de 31 decembrie 2024.

Clienţii casnici pot opta, prin cerere scrisă către furnizorii de energie electrică, să renunţe la sprijinul financiar direct pentru criza energetică pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale. În acest caz, persoanele fizice vor primi un voucher în valoare de 5.000 de lei folosibil pentru achiziţionarea de panouri fotovoltaice.

Voucherele vor fi finanţate de către Administraţia Fondului pentru Mediu din bugetul Fondului pentru mediu.

Sus