Consumatorii casnici și întreprinderile ar putea beneficia de anumite măsuri de ajutor din partea statului pentru a micșora impactul creșterilor de prețuri la energie electrică și gaze naturale.
Propunerile au fost înaintate ca alternativă la plafonarea prețurilor de mai mulți senatori și deputați USR PLUS.
Astfel, proiectul de lege prevede cinci măsuri de termen scurt menite să răspundă creșterilor de prețuri la energia electrică și gaze naturale:
* Scăderea cotei TVA la 5% aplicată energiei electrice pentru consumatorii finali pe o perioadă de 6 luni
* Abrogarea accizei aplicată energiei electrice
* Scăderea sub forma de credit fiscal din impozitul pe profit datorat sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor, după caz, a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la indicele prețurilor de consum la energie electrică și gaze naturale, pe o perioadă de 6 luni
* Exceptarea de la obligația de achiziție a certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici, pe o perioadă de 6 luni
* Acordarea unui ajutor centralelor electrice de termoficare în sumă de 50% din creşterea cheltuielilor cu achiziția de gaze naturale raportată la indicele prețurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021.
Astfel, soluția vizează ca statul să ajute economia prin reducerea impactului negativ (creştere de preț) și susținerea întreprinderilor românești care trec prin dificultăți.
Mai exact, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 și 30 aprilie 2022, asupra bazei de impozitare pentru livrarea de energie electrică furnizată consumatorilor finali şi livrarea de gaze naturale furnizate consumatorilor finali se aplică cota redusă de taxă pe valoare adăugată de 5%.
Pentru aceeași perioadă, contribuabilii care datorează impozit pe profit trimestrial și care înregistrează cheltuieli cu consumul de energie electrică sau gaze naturale scad 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la indicele prețurilor de consum la energie electrică și gaze naturale, după caz, din luna iulie 2021, ținând cont de cantitățile consumate, din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul în care au fost efectuate.
Guvernul ar urma să aloce bugetelor centralelor electrice de cogenerare (termoficare) o sumă suplimentară de 50% din creșterea cheltuielilor cu achiziția de gaze naturale raportată la indicele prețurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021.
Cauzele creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale
Pe de-o parte, politicile climatice europene (Green Deal) au dus la dublarea prețului certificatelor de carbon şi la reducerea producției de energie electrică pe bază de cărbune, explică inițiatorii. De cealaltă parte, producția autohtonă de gaze naturale a tot scăzut din cauza lipsei de investiții generate de haosul și instabilitatea legislativă. Aceste lucruri se reflectă în prezent în prețul crescut al energiei electrice și al gazelor naturale.
De asemenea, prețul spot al energiei electrice pe bursa din România (OPCOM) a cunoscut o creștere exponențială de la media de 281 lei/MWh în luna ianuarie 2021 la peste 800 lei/MWh în luna octombrie 2021. Aceeaşi evoluție a avut-o și prețul gazelor naturale, care a crescut de la sub 10 euro/MWh în vara anului 2020 la peste 100 euro/MWh în prezent.
Prețurile de tranzacționare pentru energie electrică cu livrare pe tot parcursul anului 2022 au crescut şi ele exponențial în ultimele trei săptămâni de la 550 de lei/MWh pe 24 septembrie 2021 la peste 800 de lei/MWh în data de 6 octombrie 2021. Asta fiind cea mai bună indicație că piețele se aşteaptă ca prețul energiei electrice să crească sau să rămână ridicat în tot parcursul anului 2022.
Descărcați aici Propunerea legislativa
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2021