Urare Craciun 2024

Nemtii incep anul cu pesimism privind dezvoltarea economica

Rareori situația a fost în Germania atât de sumbră ca în prezent, iar prognoza organizațiilor industriale germane despre situația actuală a afacerilor și perspectiva lor pentru noul an a fost rar atât de pesimistă, apreciază analiștii Institutului Economiei Germane.

Companiile germane au avut ani dificili: mai întâi, pandemia a paralizat economia, apoi războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor energiei. Se adaugă probleme ca lipsa de specialiști și dezastrul bugetar.

Consecințele se pot observa în sondajul realizat de institutul german: 30 din cele 47 de asociații intervievate descriu situația din 2023 comparativ cu anul precedent ca fiind mai proastă. Unsprezece nu observă schimbări, iar doar șase constată o îmbunătățire.

Majoritatea managerilor sunt pesimiști

Îngrijorarea este legată și de perspectivă: doar nouă asociații se așteaptă să producă mai mult în anul 2024. Cincisprezece consideră că situația se va schimba puțin, celelalte 23 de asociații sunt pesimiste și cred că anul 2024 va fi chiar mai rău decât 2023.

Situații similare se întâlnesc și în ceea ce privește investițiile: doar opt asociații cred că membrii lor vor investi mai mult, iar 22 se așteaptă la o scădere.

Deteriorări semnificative sunt așteptate în sectoarele mari consumatoarea de energie. Printre acestea se numără, de exemplu, turnătoriile, industria ceramică, industria pielăriei și companiile de prelucrare a plasticului. Acestea ar putea suferi și din cauza taxei pe plastic, cu care coaliția de guvernare intenționează să acopere deficitul bugetar.

De asemenea, sunt pesimiste și companiile din sectorul imobiliar, cel bancar, precum și din industria construcțiilor și, mai ales, a construcțiilor de locuințe, întrucât dobânzile ridicate au distrus visul multora de a avea o locuință proprie.

Reteaua unui mare retailer va fi extinsa cu inca o unitate comerciala

Incertitudinea planificării paralizează economia

„Economia germană suferă pe scară largă din cauza incapacității de a planifica”, spune directorul IW, Michael Hüther.

O reformă a frânei datoriei ar fi o șansă de a elimina cel puțin unele incertitudini pe termen scurt și mediu și de a oferi întreprinderilor o perspectivă pentru investiții în Germania.

„În caz contrar, vom observa în următorii ani în mod sporit ceea ce a început deja: o deindustrializare și o orientare tot mai mare către străinatate”, spune Michael Hüther.

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus