Oferte locuri de munca top

NECESITATEA DE A MONITORIZA COMPORTAREA STRUCTURALA A PODURILOR

Starea structurală a podurilor trebuie monitorizată constant pentru a preveni colapsurile care se pot întâmpla brusc și cu consecințe dezastruoase. Numărul mare de poduri și distanțele până la acestea presupun timp și costuri enorme pentru ca o astfel de monitorizare să fie fezabilă, în condițiile actuale ale pieței. Datorită dezvoltării tehnologiei de monitorizare, monitorizarea wireless a podului rezolvă aceste probleme destul de ușor și la costuri reduse.

Podurile reprezintă o parte esențială a oricărei rețele rutiere sau feroviare și, prin urmare, reprezintă un activ foarte important care trebuie tratat cu mare grijă. Astfel ca necesitatea monitorizării permanente a stării structurale a podurilor se impune.

Inspecția manuală a podurilor costă mulți bani și multă forță de muncă implicată, iar nevoia de echipamente de monitorizare a stării structurale a acestora a fost resimțită. Au fost proiectate numeroase echipamente de monitorizare pentru a fi instalate pe acest tip de structura, pentru a monitoriza în mod constant soliditatea structurală și a avertiza asupra dezastrelor iminente.

Proiectarea instrumentarii podurilor se face din faza de design ținând cont de toate specificațiile tehnice ale structurii si a riscurilor identificate.

Instalarea acestor senzori în timpul construcției reprezintă cele mai ieftine mijloace de monitorizare. Senzorii instalați după construcție pot fi mai greu de instalat și nu pot fi niciodată în puncte critice. Odată ce acești senzori sunt instalați, au nevoie de monitorizare constantă și comparați cu citirile anterioare.

Monitorizarea wirelles devine efectivă din punct de vedere costuri pentru podurile de pe autostrăzi și căi ferate, infrastructură care presupune deplasări la distanțe mari.

Tehnologia a intrat acum în joc, iar inginerii au găsit modalități de a conecta toți senzorii de pe un pod la un dispozitiv de data acquisition. Aceasta este apoi legat la o bază de date a monitorizării care primește toate datele de la senzori prin intermediul internetului.

Un alt avantaj major al unei colectări centralizate a datelor ar fi faptul ca datele ar permite autorităților gestionare de infrastructură să aibă o bază de date a diferitor poduri care pot fi analizate în vederea optimizării gestionării acestora. Deasemenea, ar permite stabilirea unor standarde de performanță, niveluri de alarmă, care apoi vor declanșa automat alarme atunci când nivelurile detectate într-un pod sunt peste standardul acceptabil.

SIXENSE, specialist în monitorizare, oferă un serviciu integrat : proiectarea soluției tehnice de instrumentare a structurii, furnizarea echipamentelor de monitorizare, instalarea și configurarea acestora, data management și raportare.

Mariana GARȘTEA, Director General, mariana.garstea@sixense-group.com, www.sixense-group.com,

 

Sus