Urare An Nou 2024

Mugur Isarescu: Constructiile reprezinta o componenta majora a cresterii economiei

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Alexandru Fulga, președintele Patronatului Proiectanților în Construcții

 

„Domeniul construcţiilor, în ansamblul său, reprezintă acum în România o componentă majoră a creşterii economice. De aceea, situaţia din acest sector poate fi considerată un indicator important al stării economice generale a ţării. Deschidem astăzi o platformă de dialog cu reprezentanţii acestui sistem. Suntem interesaţi de elaborarea unor studii şi analize economice aprofundate despre evoluţiile din acest domeniu”, a declarat Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței “Dezvoltarea – de la planificare la stabilitate și durabilitate”, eveniment care a reunit oficiali de rang înalt din guvern, parlament și autorități de reglementare, precum și reprezentanți ai Băncii Naționale a României și ai Federației Patronatelor în Construcții.

Scopul evenimentului a fost de a reuni lideri și experți din domeniul construcțiilor, proiectării și arhitecturii, alături de reprezentanți guvernamentali și din sectorul financiar, pentru a discuta și a elabora o viziune strategică care va stimula dezvoltarea sustenabilă a sectorului de construcții din România.

Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Cristian Erbașu, a atenționat că criza forței de muncă calificate va genera o creștere în spirală a costurilor cu manopera, ceea ce poate avea un impact negativ asupra eforturilor de diminuare a muncii la negru sau la gri. De asemenea, acesta a menționat și faptul că problemele de personal sunt generate de birocratizarea excesivă, care strangulează companiile la nivel de implementare.

Cu toate acestea, Cristian Erbașu a evidențiat contribuția sectorului construcțiilor la dezvoltarea economiei precum și potențialul de creștere a impactului economic, arătând că productivitatea în construcții s-a apropiat de cea de la nivel european, fiind în medie de 60.000 de euro pe muncitor la nivel anual.

La rândul său, președintele Patronatului Proiectanților în Construcții, Alexandru Fulga, a evidențiat, prin parteneriatul cu BNR, importanța fundamentării de politici publice și a asigurării finanțării adecvate pentru investițiile în construcții.

În acest sens, el a făcut referire la oportunitățile uriașe avute de România pentru absorbția de resurse semnificative care să impulsioneze dezvoltarea economică, evidențiind contribuția semnificativă a sectorului construcțiilor la succesul economic al României, care a avut o pondere de 8% în PIB-ul României în 2023 și care a susținut jumătate din creșterea pe întregul an.

Totodată, Alexandru Fulga a menționat importanța actualizării legislației pentru a ține pasul cu tehnologiile noi și pentru a clarifica rolurile fiecărui participant în activitatea de construcții.

În plus, a evidențiat importanța investițiilor masive din sectorul privat și public, susținute de fondurile europene, pentru stimularea creșterii și asigurarea resurselor necesare pentru dezvoltare.

Miniștrii Finanțelor, Dezvoltării, Proiectelor Europene susțin sectorul construcțiilor

Miniștrii Finanțelor, Dezvoltării, Proiectelor Europene au evidențiat că România se află într-un moment de răscruce, având la dispoziție un buget imens în valoare de 70 miliarde de euro pentru dezvoltare până în 2027 din fonduri europene, prin Politica de Coeziune, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și printr-un buget paralel alocat Programului Național de Investiții Anghel Saligny, esențial pentru dezvoltarea infrastructurii la nivel local.

„Nu cred că există astăzi o localitate care să nu aibă cel puțin un proiect care să fie în implementare din fonduri europene. Din cele 3228 de unități administrativ teritoriale pe care le are România, putem spune că peste 3100 au deja contracte în derulare. Consider că este cea mai mare infuzie de capital pe care noi trebuie să o gestionăm la ora actuală. Sunt foarte multe oportunități care vor duce la dezvoltarea comunităților din România.” – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Vestea.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat necesitatea unei abordări inovative pentru susținerea mediului de afaceri, care să fie cuplată cu o politică publică de investiții în infrastructură. Acest cuplaj ar reprezenta o premisă pentru asigurarea stabilității și durabilității, elemente necesare transformării României într-o țară modernă, care poate atrage investitori și care să fie competitivă la nivel european.

”Am spus adeseori că o politică publică corectă pentru susținerea investițiilor trebuie să fie însoțită de o politică pentru susținerea mediului de afaceri” – Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că România a ieșit din „paradigma sărăciei” pentru a intra în cea a dezvoltării bazate pe promovarea investițiilor. În acest sens, oficialul a precizat că efectul de multiplicare a investițiilor este de până la 1,5-1,7% pe an, având ca rezultat schimbarea calității creșterii economice, care capătă, astfel, sustenabilitate.  Totuși, ministrul Adrian Câciu a atras atenția că, deși ne aflăm în prezent într-o „inflație” de proiecte și finanțări, lipsește capacitatea de implementare. Cu alte cuvinte, este nevoie de o resursă umană calitativă care să implementeze proiectele, în special în sectorul construcțiilor, fiind un important formator de PIB. Astfel, acesta susține conceperea unei strategii pentru implementare bazate pe o resursă umană calificată.

Bancherii știu că există o nevoie acută de finanțare a firmelor

În cadrul evenimentului a fost abordată și nevoia acută de finanțare resimțită de mediul de afaceri.

În această privință, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, a pus accentul pe consolidarea încrederii IMM-urilor, considerate motorul economiei românești, în bănci ca parteneri de afaceri.

Vicepreședinta Autorității de Supraveghere Financiară, Gabriela Horga, a apreciat reziliența sectorului construcțiilor în fața crizelor, punctând, totodată, alternativele de finanțare la serviciile bancare de bază necesare promovării și dezvoltării unui sector considerat vital pentru creșterea economică și dezvoltarea durabilă.

Sus