Oferte locuri de munca top

Monitorizarea geotehnică și structurală în timp real: cum se face data management corect pentru informații critice

Mariana Garștea, CEO Sixense România

Industria de urmărire a comportării construcțiilor în timp a făcut progrese foarte mari. Vorbim astăzi despre soluții digitale care ne permit monitorizarea în timp real și în mod automat a proiectelor de construcții, un lucru extrem de important atunci când avem de-a face cu proiecte critice, unde riscurile sunt ridicate și nevoia de a le gestiona proactiv este mare.

Despre cum funcționează digitalizarea în această industrie, despre cum se asigură Beneficiarii că aleg soluții adaptate nevoilor lor și despre ce înseamnă o soluție cu adevărat solidă, care permite un data management eficient – ne vorbește doamna Mariana Garștea, Director General Sixense România. Cu o experiență de peste 12 ani pe piața locală, ca parte dintr-un grup internațional de renume, compania reunește specialiști în sănătatea structurală a mediului construit, cu focus pe automatizarea serviciilor de urmărire a comportării construcțiilor în timp. Ne-a explicat mai multe în interviul următor – Mariana Garștea.

Integrați în serviciile de monitorizare geotehnică și structurală oferite – și o componentă digitală. Ce ne puteți spune despre cum anume sunt gestionate datele prin intermediul soluțiilor dvs. digitale? Cum funcționează lucrurile, de fapt?

Este corect, serviciile noastre de urmărire a comportării construcțiilor în timp (sau monitorizare geotehnică și structurală) se bazează adesea pe integrarea de soluții digitale – platforme software care ne permit monitorizarea la distanță, în timp real și automatizată.

Înainte de a explica procesul din spate și de a intra în detalii legate de tehnologie, vreau să adaug faptul că acest tip de a face monitorizare este esențial în general în proiecte complexe, cu un grad de risc ridicat, cum ar fi proiectele de infrastructură de transport. În aceste cazuri, este nevoie ca autoritățile gestionare să știe în permanență starea de fapt a proiectului, să vadă dacă apar pericole, să fie alertate dacă ceva iese din parametrii de siguranță și să acționeze instant, nepermițând incidentelor sau accidentelor grave să se producă.

Întorcându-mă la întrebare, cum funcționează de fapt o astfel de soluție digitală și cum anume sunt gestionate datele?

  • Datele sunt procesate în timp real, iar ele pot veni din toate sursele necesare (de la senzori până la măsurători manuale, stații totale folosite în măsurători topografice etc.) și în orice format.
  • Sistemul permite configurarea alertelor atunci când vorbim despre un prag critic pentru anumiți parametri. Așadar, toți cei interesați vor avea o imagine în timp real asupra stabilității și sănătății structurii lor.
  • Datele sunt ușor de înțeles și analizat: nu vorbim despre date de dragul datelor și nici despre copleșirea utilizatorului cu cifre. Ele sunt disponibile într-un format ușor de folosit pentru a oferi o interpretare corectă, accesibilă a evenimentelor geotehnice și structurale din jurul proiectului.
  • Sistemul permite o raportare transparentă, generată automat, în funcție de informațiile care sunt de interes. În monitorizare, vorbim despre informații critice, pe baza cărora se acționează rapid, așa că astfel se evită agravarea anumitor situații și se permite luarea deciziilor cât mai aproape de momentele esențiale.
  • Nu în ultimul rând – și acest lucru este extrem de important –, datele sunt sigure, confidențiale și transmise doar către utilizatori permiși și validați.

Aș spune că lucrurile funcționează destul de simplu. Pe scurt, datele sunt colectate și transmise din teren în platformă, sunt transformate în informație valoroasă și sunt disponibile în orice moment, printr-o interfață ușor de utilizat și pe diverse terminale/ device-uri, în funcție de necesități. Mai concret, o soluție digitală de acest tip ne ajută să eficientizăm toate operațiunile de monitorizare geotehnică și structurală, să reducem riscul de erori și să salvăm timp și resurse importante.

Noi lucrăm cu o astfel de soluție care se numește Beyond Monitoring, dezvoltată și brevetată la nivel de grup, care a fost deja testată și îmbunătățită constant și pe care o aplicăm cu succes și în proiectele locale. Un exemplu este monitorizarea Stadionului Arcul de Triumf, proiect premiat cu Smart Infrastructure Award în 2020 la Smart City Awards, pentru inovația lui în domeniu.

Când se gândesc la integrarea unei componente digitale, la ce ar trebui să se uite Beneficiarii, atunci când vine vorba despre alegerea soluției potrivite? Cum răspundeți temerilor legate de securitate și transparență pe care încă le au mulți dezvoltatori/ beneficiar/ investitori?

Desigur, atunci când discutăm despre digitalizare – în industria construcțiilor și nu numai –, este foarte important să nu cădem niciodată în capcana digitalizării de dragul digitalizării. De aceea, întotdeauna acest lucru trebuie corelat cu obiectivele și nevoile reale ale proiectului și, bineînțeles, trebuie analizate extrem de bine calitatea și stabilitatea soluției adoptate.

În plus, nu este niciodată vorba doar despre soluție, ci contează extrem de mult și echipa din spate, modul în care reușește ea să poarte Beneficiarul prin acest proces, să personalizeze soluția și să ofere asistență tehnică ulterioară, dacă este nevoie. În cele din urmă, soluția digitală este doar un mijloc prin care ne atingem un scop: expertiza este tot în mâinile și în mintea profesioniștilor care știu modul corect prin care trebuie să ne folosim de tehnologie, încât să ne ușurăm munca și viața.

Dacă ar trebui să fac câteva recomandări atunci când vine vorba despre digitalizarea activității de monitorizare, recomand Beneficiarilor:

  • să aleagă o soluție cu istoric, care a trecut testul timpului și al mai multor proiecte diferite, livrate cu succes;
  • să aleagă o soluție a unei companii de încredere, care are și o echipă de specialiști pregătiți la intersecția dintre inginerie geotehnică și structurală și digitalizare;
  • să fie extrem de atenți să nu li se vândă doar o soluție digitală, ci un mod de a gândi, bazat pe expertiză reală în domeniul urmăririi construcțiilor în timp;
  • să se uite la studii de caz din trecut și la alte proiecte care au fost gestionate astfel.

Tocmai pentru că vorbim despre date sensibile – și există o preocupare reală a celor din industria de construcții referitor la securitatea acestor informații –, recomand să nu experimentăm cu alegerea soluțiilor și a partenerilor în acest sens.

Din experiența noastră și în ceea ce ne privește, deschiderea față de aceste soluții este tot mai mare și mă bucur să constat că din ce în ce mai mulți profesioniști iau în calcul din start o soluție de monitorizare automatizată. Cred că scepticismul s-a redus considerabil, noi resimțind acest progres anul acesta în proiectele în care am fost implicați. Acest lucru este ajutat și de updatarea legislației din domeniu, normativul P130/2023, care menționează monitorizarea în timp și aduce astfel „la zi” soluțiile moderne și performante existente în acest sens.

Desigur, soluțiile digitale cu care noi lucrăm au în spate expertiza unui grup internațional și peste 25 de ani de rafinare continuă a tehnologiei pe care se bazează, precum și nenumărate teste și certificări de calitate, așadar securitatea și transparența sunt garantate.

Ce beneficii aduce acest mod de a vă raporta la data management – pentru clienții dvs.? Dați-ne câteva exemple concrete.

Cum spuneam deja mai sus, o soluție digitală – ca Beyond Monitoring, cu care lucrăm – ne permite să ne asigurăm că sunt luate în calcul toate riscurile (structurale, geotehnice sau de mediu) asociate unui proiect; că se trimit alerte în timp real, ori de câte ori sunt depășite pragurile de siguranță presetate; că oferim acces la informație rapid, transparent, pe înțelesul tuturor, ceea ce permite o intervenție proactivă, înainte să aibă loc situații critice; că integrăm date complexe fără probleme de compatibilitate, indiferent de formatul sau de sursa acestora. Și, prin toate acestea, că eficientizăm astfel toate procesele legate de sănătatea structurală a oricărui asset, prelungindu-i durata de viață.

Ca să dau doar câteva exemple, Lotul 3 din Autostrada Lugoj-Deva, respectiv infrastructura portuară aparținând Umex sunt monitorizate prin soluția noastră real time.

Sus