Oferte locuri de munca top

Modificarile legislative ar putea zgudui piata de BCA

1298.jpg Ordonanta de urgenta privind administrarea si exploatarea pajistilor, taxa de pana la 8 lei/mp pentru toata suprafata excavata, liberalizarea pietei gazelor naturale, impozitul pe constructii speciale, sunt doar cateva din modificarile legislative cu un impact negativ asupra activitatii producatorilor de BCA. Efectele acestor prevederi legislative au fost expuse in cadrul unei conferinte de presa organizate la finele saptamanii trecute de catre reprezentantii Organizatiei Patronale a Producatorilor de BCA.
Legea 350/2001 care ar trebui sa fie o lege care sa incurajeze investitorii pentru a contribui la dezvoltarea coerenta si eficienta a localitatilor, obstructioneaza investitorii din domeniu, considera Niculae Dusu, presedinte CA Celco.
„Autoritatile locale ar trebui sa aibe instrumente legale necesare de a sprijini investitorii, pe de o parte, iar pe de alta ar trebui ca personalul acestor autoritati sa aibe o mentalitate orientate spre investitori, spre dezvoltare si nu orientate spre interesele personale.”, a precizat domnul Dusu.
De asemenea domnul Dusu a atras atentia ca Ordonanta de Urgenta nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente afecteaza grav desfasurarea activitatii de extractie din cariere. Mai precis este vorba despre articolul prin care se interzice scoaterea definitive sau temporara a din circuitul agricol al pajistilor.
„Potrivit Regulamentului Consiliului Uniunii Europene (CE) Bulgaria si Romania se asigura ca terenurile utilizate pentru ca pasuni permanente la 1 ianuarie 2007 sunt in continuare utilizate in acest scop. Totusi in circumstante corespunzator justificate, un stat membru poate prevedea derogari de la primul paragraf, cu conditia sa ia toate masurile pentru a impiedica diminuarea semnificativa a suprafatei totale destinate pasunilor permanente. Cu siguranta industira extractive reprezinta „o circumstanta corespunzator justificata.”, a declarat domnul Dusu.
Nu este de neglijat nici taxa de pana la 8 lei/mp pentru toata suprafata excavata in cazul exploatarilor de cariera pe care Curtea de Conturi a cerut primariilor sa o colecteze.
Potrivit domnului Dusu pentru activitatea de exploatare a carierei se obtine o alta autorizatie de la primarie pentru care se achita taxa de 1% din valoarea lucrarilor. Asadar prin adaugarea taxei de 8 lei/mp se ajunge la situatia de a percepe doua taxe de autorizare.
Marius Marin, director general Macon, a atras atentia asupra impactului liberalizarii pietei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din Romania. Calendarul de liberalizare prevede o crestere de 143% a pretului gazelor din productia interna in perioada 2013-2014, cu efecte dezastroase asupra producatorilor de BCA.
Directorul Macon propune extinderea graficului de liberalizare pana la sfarsitul anului 2016 si agrearea unui nivel maxim al pretului din productia interna. De asemenea este de dorit stabilirea unei modalitati clare de pastrare a pretului din productia interna in trimestrul al-2-lea la niveulul primului trimestru (72lei/MWh), precum si obligarea Romgaz si Petrom sa factureze la pretul de 72 lei/MWh.
O alta propunere a vizat modificarea criteriilor de acces la SNT (Sistemul National de Transport) pentru a permite racordarea consumatorilor industriali in SNT. Pretul final pentru un consumator racordat in transport este cu aproximativ 20% mai mic decat pentru un consumator din distributie.
In ceea ce priveste energia electrica Marius Marin propune eliminarea tarifului de cogenerare, ca si in cazul exportului de electricitate, stabilirea unui tarif maxim de 15 lei/MWh pentru achizitia de certificate verzi, instituirea unei scheme de ajutor de stat privind reducerea obligatiilor de plata a certificatelor verzi pentru marii consumatori de current electric.
Discursul domnului Adrian Bezergianu, director general Elpreco, masurile de privesc larginrea bazei de impozitare.
„Instituirea unui nou impozit pe constructii (1,5% aplicat asupra valorii contabile) altele decat cladirile pentru care se datoreaza impozit pe cladiri – este o masura profund iresponsabila, cu efecte dramatice asupra economiei.
Cresterea accizei la motorina cu 70 euro/1000 litri va avea influente propagate in cvasitotalitatea preturilor, atat asupra mediului economic cat si asupra populatiei.”, a declarat Adrian Bezergianu.
Directrorul Elpreco s-a aratat ingrijorat si de alte masuri: revizuirea regimului fiscal aplicabil cheltuielilor cu sponsorizarea, stabilirea tratamentului fiscal in cazul persoanelor fizice care primesc material publicitare, majorarea cotei redeventelor cuvenite bugetului de stat ca urmare a exploatarii resurselor minerale.

Sus