Oferte locuri de munca top

Modernizarea Transalpina cu o clauză specială

O clauză diferită de prevederile documentației de atribuire a fost inclusă în contractul pentru modernizarea DN 67C Bengești – Sebeș pe o porțiune de 148 km (Transalpina) semnat în septembrie 2008 de reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova și omul de afaceri Nelu Iordache.

Potrivit acestei clauze, plata lucrărilor de către C.N.A.D.N.R se facea prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri, care a și condiționat semnarea contractului de introducerea acestei modificări. Astfel, în perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituții de credit.

Potrivit procurorilor DNA, în urma acestui demers infracțional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenței de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro și momentul plății lor în lei.

În același timp a fost obținut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de Nelu Iordache, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina C.N.A.D.N.R., cât și în obținerea unui preț mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obținut dacă ar fi fost emise în lei. Până în acest moment, C.N.A.D.N.R. nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților cu funcții în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova: Adrian Lumezeanu, director regional Doina Ilie, director economic, Delia Mihaela Nedelcu, șef Serviciu organizare și derulare achiziții, Emil Ion Pană, consilier juridic, Florina Iovan, persoană desemnată să efectueze controlul financiar preventiv. Toti sunt suspectați că au săvârșit infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Iordache Nelu, Nedelcu Delia Mihaela și Lumezeanu Adrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză. Anterior, inculpatul Iordache Nelu a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare .

Procurorii DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor editia octombrie 2016

Sus