Piața de mobilă este în continuă dezvoltare și oferă clienților din ce în ce mai multe variante de amenajare a locuințelor. Materialele din care sunt realizate piesele de mobilier se diversifică și ele, pentru a urma trendul de modernitate, comoditate și fiabilitate, dar și pentru a fi cât mai accesibile publicului larg. Dacă ești în pragul amenajării bucătăriei și vrei să știi mai multe despre materialele din care se fac diferite modele de mobilă bucătărie, informează-te în așa fel încât să faci cea mai bună alegere pentru tine.
Mobilă bucătărie din lemn. Cel mai bun material, utilizat încă de la începutul producerii pieselor de mobilă bucătărie, este lemnul. Cu toate că au apărut alte materiale pe piață care oferă multiple beneficii, lemnul a fost și este materialul preferat pentru mobila solidă, trainică, stilată, care dă interiorului un aspect de bunăstrare. Este un material în totalitate ecologic, care se poate prelucra în orice stil și are durată de viață lungă, așa că mobila poate fi folosită de mai multe generații. Lemnul masiv poate fi de esență tare (stejar, frasin, nuc, fag, etc), de esență moale (brad, molid, pin, tei) sau combinații din cele două. Pentru că lemnul are textură unică, chiar dacă este produsă în serie, fiecare piesă de mobilier va avea un aspect unic. Lemnul stratificat este realizat din suprapunerea mai multor straturi de lemn, lipite prin presare, care are avantajul de a fi mai stabil, fără a se deforma. Cel mai mare inconvenient al mobilei din lemn este prețul, fiind cea mai scumpă de pe piață. Dacă alegi să investești într-o mobilă bucătărie din lemn, alege una bine finisată, tratată pentru umiditate și asigură-te că ventilația camerei se face corespunzător.
Mobilă bucătărie din PAL. La polul opus, cele mai ieftine modele sunt din PAL (placi aglomerate lemnoase). Este un tip de lemn artificial, realizat din așchii de lemn presate și este foarte utilizat pentru realizarea produselor cu preț mic. Din păcate are durată de viață mică, deoarece este sensibil la umiditate și în timp se umflă sau capătă joc la îmbinări. Producătorii îl folosesc pentru că este mai ușor de prelucrat și pentru că se găsește într-o paletă de finisaje generoasă, în nuanțe mate, lucioase, imitând lemnul, piatra sau cu cromatică diversă. Poți opta pentru acest material dacă ai buget limitat, gătești puțin și ai o aerisire corespunzătoare în bucătărie.
Mobilă bucătărie din MDF. Medium Density Fibreboard (prescurtat MDF) este realizat din pulbere de lemn, obținută din resturi, legată cu adeziv și presată sub formă de foi. Ca preț, o mobilă bucătărie din MDF este între cea din lemn și cea din PAL. Multe dintre seturile de mobilier aflate pe piață sunt din MDF, deoarece are un raport calitate-preț excelent. Mult mai rezistent decât PAL-ul la umiditate și cu o fiabilitate crescută, îți oferă diversitate și în ceea ce privește estetica, pentru că există variante de MDF melaminat, furniruit, vopsit sau înfoliat în PVC. Alege o mobilă din acest material dacă utilizezi des bucătăria , mai ales pentru că ai la dispoziție modele în toate stilurile de amenajare interioară. Este practică, se întreține ușor și durează mult timp, dacă o îngrijești conform instrucțiunilor.
Mobilă bucătărie din alte materiale. Oțelul este un material care se folosește din ce în ce mai mult în producerea pieselor de mobilier. Este foarte rezistent și ușor și poate fi combinat cu lemn, MDF, plastic, sticlă sau alte materiale compozite. Prețul este rezonabil și te poți bucura de o mobilă bucătărie într-un design unic, inovator.
Plasticul este un material foarte ieftin, rezistent la umiditate, ușor și are avantajul că poate fi modelat în orice formă. Este folosit pentru realizarea unor piese de mobilier într-o diversitate de culori și texturi, dar are inconvenientul că este un material poluant și se încearcă limitatea utilizarii lui.
Răchita sau trestia sunt materiale naturale, folosite în obținerea mobilei, au prețuri de mijloc și sunt o variantă frumosă pentru o mobilă bucătărie în stil retro, minimalist, rustic sau Provance.