Oferte locuri de munca top

Mita pentru inspectorii din ITM

Trei inspectori ITM au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită. Sumele primite ilegale reprezentau 10% din valoarea unui viitor contract pe care I.T.M. Ilfov urma să îl atribuie în mod preferențial și 7% din valoarea unor facturi plătite de către aceeași instituție. De asemenea, în cazul identificării unor angajați care-și desfășurau activitatea „la negru”, inspectorii au pretins mită pentru a nu aplica sancțiunile contravenționale.

Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

* Gavrilă George, la data faptei inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov,

* Andrei Florentina-Alina, la data faptei inspector de muncă în cadrul Inspectoratului,

* Vlăsceanu Doina, la data faptei inspector de muncă în cadrul Inspectoratului.

În 2021, inculpatul Gavrilă George, în calitatea menționată mai sus, ar fi acceptat de la Stan Nicușor Valentin (administrator al unei firme și șef serviciu în cadrul Administrației Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 București), atât pentru el, cât și pentru Neagu Iulian Răzvan (membru în comisia de recepție), o sumă de bani reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract pe care I.T.M. Ilfov urma să îl atribuie în mod preferențial omului de afaceri.

Ulterior, după atribuirea contractului în valoare de 215.443 lei, mai târziu în același an, Gavrilă George împreună cu Neagu Răzvan Iulian ar fi primit cu titlu de mită, de la omul de afaceri, sume de bani reprezentând 7% din valoarea a trei facturi plătite de I.T.M. Ilfov firmei respective. Concret, inculpatul Gavrilă George ar fi primit suma totală de 10.000 lei.

Cine concureaza pentru un contract rutier de peste 28 mil euro

Tot în legătură cu atribuirea respectivului contract, în vara aceiulași an, inculpatul i-ar fi pretins aceluiași administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare și transport ale unor deșeuri de la locuința acesteia.

La data de 8 iulie 2021, din dispoziția lui Stan Nicușor Valentin, doi angajați ai Administrației Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 București, cu o autoutilitară din dotare, ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare.

În perioada septembrie – decembrie 2021, în contextul efectuării unor controale la mai mulți agenți economici, inculpatele Andrei Florentina-Alina și Vlăsceanu Doina nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu, în sensul că nu au aplicat sancțiunile prevăzute de lege (amendă 20.000 lei/persoană) în cazul identificării unor angajați care-și desfășurau activitatea „la negru”.

Prin aceste demersuri bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 120.000 lei, obținându-se totodată un folos patrimonial necuvenit pentru societățile respective în același cuantum, reprezentând pierderea patrimonială astfel evitată.

În aceleași contexte, cele două inculpate ar fi falsificat mai multe documente, ar fi sustras din dosarele de control mai multe înscrisuri și ar fi pretins de la doi oameni de afaceri (Andrei Florentina Alina prin intermediul lui Neagu Iulian Răzvan), sume de bani cuprinse între 1.000 – 5.000 lei, pentru a nu sancționa contravențional societățile angajatoare pentru neregulile constatate. Din banii pretinși, inculpata Vlăsceanu Doina ar fi primit suma de 500 lei pentru a nu aplica o sancțiune contravențională în cuantum de 20.000 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de cei trei inculpați.

Ministerul Finanțelor Publice a înaintat la dosarul cauzei cererea de constituire de parte civilă în prezenta cauză, cu suma de 120.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Nou perimetru pentru extragerea agregatelor naturale

Procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Stan Nicușor Valentin pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– dare de mită în formă continuată,

– complicitate la dare de mită.

Inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respective:

– 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus