Oferte locuri de munca top

Mita de peste 3,5 milioane euro pentru primarul unei comune

Foloase necuvenite totalizând peste 3,5 milioane de euro au fost primite de către primarul unei comune de lângă București pentru a rezolva favorabil cererile unei persoană de restituire a unor terenuri, confiscate de regimul comunist.

Pentru comiterea unor infracțiuni care includ luare de mită, spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, participație improprie la fals intelectual și complicitate, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Anton Valeriu, primar al comunei Corbeanca, județul Ilfov și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Procurorii susțin că, timp de 10 ani, în perioada august 2009 – octombrie 2019,  Anton Valeriu i-ar fi pretins unei persoane, pentru a-i rezolva favorabil cererile de restituire a unor terenuri situate pe raza comunei Corbeanca, care fuseseră confiscate de regimul comunist, jumătate din drepturile asupra acelor terenuri.

Acesta ar fi primit, prin intermediari, foloase necuvenite totalizând 3.523.661 euro, rezultate din valorificarea următoarelor bunuri:

* 9 hectare de teren arabil, vândute în anul 2019 cu suma de 450.000 euro;

* 7 ha teren forestier, vândute în perioada 2012-2018 cu suma de 1.655.080 euro;

* 50% din drepturile de despăgubire ANRP pentru 45 ha teren arabil, vândute în anul 2017 cu suma de 1.418.581 euro.

Norme noi privind executia straturilor bituminoase

Pentru a disimula natura foloaselor primite cu titlu de mită și beneficiarul real al acestora, la cererea inculpatului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate (în cazul unora dintre acestea fiind folosite și documente falsificate).

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii fac precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus