În cazul lucrărilor din infrastructură este foarte important ca antreprenorii să fie unii serioși care să se ocupe de construcția obiectivelor câștigate la licitații și nu de blocarea lucrărilor, a declarat ministrul Răzvan Cuc, cu ocazia vizitei pe care a făcut-o la finele săptămânii trecute pe șantierul Autostrăzii Transilvania, Secțiunea 3C3 Biharia – Borș.
Ministrul Cuc a ținut să precizeze că se referă la Strabag: „Sunt firme care vin în România, cu laptopuri, cu mape, care nu câștigă, contestă și blochează obiective de investiții. În cazul de față, vorbim despre firma Strabag, care contestă lotul 2 al Secțiunii 3C Chiribiș – Biharia, de 28,55 km, de pe Autostrada Transilvania. Nu mi se pare normal. Participi, nu câștigi, avem o comisie care evaluează, îți spune că nu ești bun, ai pierdut tehnic sau financiar, ești mai slab clasat, pierzi și ataci în instanță. Care este rezultatul? Oricum, și instanța presupunem că va da în reevaluare sau va respinge contestația, ce facem? Mergem cu contestațiile acestea la nesfârșit, doar ca să blocăm? Nu am nimic cu firmele din alte țări, dar în momentul de față nu fac decât să blocheze obiectivele de investiții din România. Gândiți-vă ce front de lucru frumos ar fi fost ca după ce termină antreprenorul român pe acest lot, imediat să intre în forță și pe celălalt? Nu-i o logică? De asta mă supăr pe constructorii străini, că blochează artificial proiectele”.
Până la sfârșitul acestei luni, stadiul lucrărilor pe șantierul Autostrăzii Transilvania, Secțiunea 3C3 Biharia – Borș va ajunge la 20%, iar la finalul acestui an segmentul de autostradă va fi dat în circulație. Acest sector de autostradă va lega România de Ungaria și va descărca traficul în DN 19 Oradea – Satu Mare.
Ministrul Răzvan Cuc a precizat că așteaptă să semneze contractul cu asocierea care a câștigat licitația pentru lotul 3 Suplacu de Barcău – Chiribiș (26,35 km), și anume Construcții SA (România) – Hidroelektra Mehanizacija D.D. Croația. Licitația pentru acest lot nu a fost contestată.
Totodată, Răzvan Cuc a declarat că, în cazul proiectului de ordonanță privind simplificarea procedurilor privind achizițiile publice în domeniul infrastructurii, acesta se află pe circuitul de avizare și urmează să fie supus aprobării în ședința de Guvern, până la sfârșitul lunii august.
Citiți și:
Un cunoscut dezvoltator pregateste un cartier la malul marii