Oferte locuri de munca top

Ministrul Sanatatii: Mai multi muncitori pe santierele intarziate ale spitalelor PNRR

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete

În prezent, se află în construcție 14 spitale finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar autoritățile caută soluții pentru a accelera lucrările, astfel încât proiectele să fie finalizate până la termenul-limită din 2026, a anunțat Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.

„Sunt 14 șantiere pe care ne bazăm în negocierea care urmează cu Comisia Europeană”, a declarat ministrul, subliniind importanța acestor investiții în contextul accesării fondurilor nerambursabile din PNRR.

În această săptămână, oficialul a avut întâlniri cu toți beneficiarii proiectelor, constructorii, diriginții de șantier, managerii de proiect și alți specialiști implicați direct în implementare.

Pentru a recupera întârzierile înregistrate pe unele dintre șantiere, Ministerul Sănătății intenționează să mărească efectivele de muncitori. „Pe multe șantiere mai întârziate se va crește numărul de personal, de muncitori care vor lucra efectiv în șantier”, a precizat Alexandru Rogobete. În plus, acolo unde poziția geografică permite, se va lucra și pe timp de noapte.

Aceste măsuri au fost anunțate de ministru în contextul presiunii de a finaliza investițiile până în 2026, termen până la care România mai poate accesa fonduri din PNRR.

Săptămâna trecută, ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Dragoș Pîslaru, a prezis o situație ceva mai dramatică a spitalelor PNRR ce nu vor putea accesa fondurile.

„Există un număr de patru sau cinci spitale care nu au progres deloc. Zero. Pentru acelea nu cred că cineva va putea să susțină că se pot face până anul viitor. Pentru celelalte, evident, există o discuție întreagă cu privire la modul în care le-am putea accelera. Cu siguranță, în acest moment, avem un risc la circa 14 spitale din lista pe care am avut-o inițial. Discutăm de 14 din 19. Deci, ca să înțelegeți lucrurile, cinci spitale, credem că, pe baza progresului fizic, se pot face. Din diferența de 14, patru sau chiar cinci, știm aproape sigur că nu se pot face”, a spus Dragoș Pîslaru.

Totodată, acesta a declarat că autoritățile vor încerca să salveze tot ce se poate printr-o mobilizare exemplară, împreună cu constructorii.

Chiar dacă celelalte 14 spitale riscă să piardă finanțarea, ministrul a dat asigurări că vor fi construite: „pentru celelalte încercăm să găsim surse alternative de finanțare. Ca să fie foarte clar și să înțelegem cu toții, nu se pune problema să renunțăm la construcția acestor spitale”.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus