O funcţionare mai bună şi creşterea eficienţei instituţiilor publice pot contribui semnificativ la stimularea investiţiilor străine şi autohtone, deopotrivă, susţine Consiliul Investitorilor Străini (FIC).
„Dialogul între factorii de decizie şi investitori este absolut necesar pentru a crea premisele unei creşteri economice sustenabile. Adoptarea unor măsuri în afara unui dialog prealabil, transparent şi deschis cu mediul de afaceri reduce considerabil şansa de a avea performanţă economică sustenabilă. Încurajăm Guvernul şi celelalte autorităţi să consulte nu doar mediul de afaceri, ci toţi factorii implicaţi, atunci când doresc să adopte măsuri cu impact semnificativ”, a declarat Mihai Bogza, preşedintele FIC.
Pe de altă parte, reprezentantul FIC a remarcat că dialogul dintre mediul de afaceri şi Guvern a devenit “mai constructiv şi mai structurat în ultima vreme”.
„Pentru a crea predictibilitate şi stabilitate este nevoie de o mai eficientă administrare a banului public, de o mai bună prioritizare a marilor proiecte de investiţii publice şi de legiferare mai puţin frecventă prin ordonanţe de urgenţă”, a precizat Steven van Groningen, membru în board-ul FIC.
În opinia Consiliului, o serie de aspecte din activitatea instituţiilor publice ar putea fi îmbunătăţite: creşterea capacităţii Guvernului de monitorizare a obligaţiilor asumate; prioritizarea investiţiilor publice după un algoritm transparent; îmbunătăţirea guvernanţei corporative în companiile de stat şi reforma structurii salariilor din sectorul public fără creşterea anvelopei salariale totale.
“Creşterea transparentei, predictibilitatea şi stabilitatea actului legislativ vor spori încrederea investitorilor în mediul de afaceri şi în competitivitatea economiei româneşti”, conchind reprezentanţii FIC.
În prezent FIC numără 118 companii multinaţionale membre, ale căror investiţii cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde de euro, adică aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.