Cei care vor să obțină autorizație de construire vor trebui mai întâi să își achite datoriile către bugetul local – este una dintre prevederile anunțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care pregătește un nou pachet de reformă administrativă.
Propunerea, aflată în fază incipientă, face parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a administrației publice locale, vizând atât descentralizarea, cât și eficientizarea colectării taxelor și impozitelor locale
„Este corect ca nu doar unii cetățeni să-și achite taxele și impozitele locale. Trebuie să fim responsabili în egală măsură”, a declarat ministrul Cseke Attila, subliniind că multe primării nu își pot acoperi cheltuielile de funcționare din venituri proprii.
Noua reglementare va condiționa eliberarea autorizațiilor de construire de achitarea datoriilor către bugetul local. În plus, se dorește ca și alte tipuri de documente sau drepturi să fie acordate doar contribuabililor care sunt la zi cu plata taxelor.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a subliniat că, potrivit reglementărilor în vigoare, o persoană care dorește să vândă un autoturism trebuie mai întâi să își achite toate datoriile fiscale. Același principiu va fi aplicat și celor care vor să cumpere un vehicul, dar au restanțe la impozitele pe terenuri, locuințe sau amenzi de parcare neplătite. De asemenea, un permis de conducere suspendat din cauza unei contravenții comise în trafic va putea fi redobândit doar după achitarea integrală a amenzii.
Totodată, instituțiile statului sau administrațiile publice vor putea reține, din ajutoarele sociale, datorii precum impozitul pe imobile sau alte impozite locale. Vor exista totuși excepții: mamele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului și persoanele cu dizabilități nu vor fi afectate de măsurile de reținere a datoriilor din ajutoarele sociale.
Potrivit ministrului Cseke Attila, pachetul legislativ va oferi mai multe instrumente autorităților locale pentru a eficientiza colectarea taxelor.
Se va propune simplificarea mecanismelor de transfer al unor atribuții și al unor imobile, aflate în proprietatea statului, în administrarea autorităților locale. Ministrul Dezvoltării a amintit că, de fiecare dată când a fost inițiată și implementată o măsură de descentralizare, a fost demonstrat că o clădire neglijată poate fi reabilitată și utilizată mai repede atunci când decizia și responsabilitatea aparțin comunității locale.
„Comunitățile locale sunt interesate să întrețină și să valorifice aceste imobile. Nimeni nu va fugi nicăieri cu terenurile sau clădirile transferate către autoritățile locale, trebuie să renunțăm la aceste temeri. Acum este nevoie de măsuri eficiente pentru modernizarea administrației publice locale”, a conchis Cseke Attila.
Discuțiile privind noul pachet administrativ au început în cadrul unei întâlniri între vicepremierul Tánczos Barna, ministrul Cseke Attila și reprezentanții structurilor asociative ale autorităților locale. Potrivit ministrului, măsurile vor fi concretizate și promovate în perioada următoare.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025