Urare An Nou 2024

Masuri pentru reducerea riscului seismic al cladirilor

Noi măsuri vor fi impuse prin lege pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Unul din scopul acestora este creșterea eficienței programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic și maximizarea rezultatelor în scopul protejării vieții și reducerii pagubelor și pierderile economice.

Modificările, ce urmează să fie aprobate săptămâna viitoare de Guvern, vizează Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Interdicții temporare de utilizare a clădirilor

Astfel, vor fi instituite două interdicții temporare privind utilizarea clădirilor încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI.

Va fi interzisă organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare, precum și închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI.

Aceasta până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.

Este o măsură de prevenție, mai ales în contextul cutremurelor produse recent în România în zona seismică Oltenia.

Acord obținut numai cu jumătate plus unu dintre proprietari

De asemenea, cum în practica ultimilor 30 de ani principalul impediment al reabilitării și consolidării cladirilor cu risc seismic a fost lipsa acordului în unanimitate al tuturor proprietarilor clădirilor cu destinația principală de locuință în vederea începerii proiectării și execuției lucrărilor de consolidare, lucrările de acest tip vor trebui să primească acordul al jumătate plus unul din numărul proprietarilor.

Blocuri cu pana la 14 niveluri, intr-un nou ansamblu din Capitala

Evaluare vizuală

Pentru clădirile care fac parte din domeniul educațional, respectiv din domeniul sănătate, termenul de începere a evaluării vizuale rapide va fi propus la 1 ianuarie 2024, iar cel de finalizare 1 noiembrie 2024.

Asta înseamnă că la 1 noiembrie 2024 toate clădirile din domeniul educațional, respectiv de sănătate să treacă procesul de evaluare vizuală rapidă.

Dacă se constată necesitatea întocmirii unei expertize, atunci se trece la a doua etapă, și anume aceea a contractării și întocmirii rapoartelor de expertiză.
Pentru blocuri de locuințe, termenul de începere este propus 1 ianuarie 2025, iar cel de finalizare 1 iunie 2026.

Pentru celelalte clădiri de interes și utilitate publică termenele sunt de început 1 ianuarie 2024 și finalizare 1 noiembrie 2024.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus