Cererea de terenuri construibile are un trend continuu ascendent în jurul Capitalei, fapt confirmat și de tranzacțiile încheiate în această perioadă, dar și de cele în curs de negociere.
Pe de o parte observăm creșterea constantă a segmentului logistic-industrial, iar pe de altă parte, stagnarea sau o evoluție foarte lentă a aprobării documentațiilor de urbanism în interiorul Bucureștiului i-a determinat pe dezvoltatori să se extindă în jurul Capitalei, în județul Ilfov, unde administrațiile locale procesează mai rapid planurile urbanistice și autorizațiile de construire.
Am observat în primul trimestru că prețurile solicitate de vânzători au avut o tendință de creștere, însă valorile la care s-auștranzacționat terenurile au fost tot în limitele celor din a doua jumătate a anului trecut.
Marjele de negociere frecvente sunt în medie între 10 si 20% între prețul solicitat și cel tranzacționat. În această perioadă anticipez că ecartul va fi mare, în condițiile creșterii prețurilor solicitate, dar și ale scumpirii materialelor de construcții. Astfel că pentru a păstra nivelurile de profitabilitate și fezabilitate a proiectelor, cumpărătorii vor face doar tranzacții la prețuri care să facă sens economic pentru aceștia.
În special terenurile mai mari, destinate unor proiecte ample/ mixte, care necesită o planificare riguroasă, implică un timp îndelungat de tranzacționare, deci au o lichiditate redusă.