După evoluțiile din primul semestru, anul acesta are toate șansele să fie unul cu rezultate bune pentru constructori.
Marius Bădina, directorul general Viarom Construct, crede că va fi un an bun pentru constructorii activi pe piața din România și își bazează afirmația pe faptul că au fost anunțate multe proiecte de investiții publice pentru dezvoltarea infrastructurii, unele dintre acestea deja intrate în derulare, iar acest lucru are impact pozitiv asupra activității.
O serie întreagă de factori influențează favorabil prognozele privind evoluția sectorului de construcții.
”Licitațiile de infrastructură, cele în derulare și cele care vor urma, nu sunt doar numeroase, ci și foarte diverse din punctul de vedere al domeniilor și specializărilor de execuție. De asemenea, au grade de complexitate ce acoperă o plajă foarte largă și acest lucru ajută și companiile mari, dar și companiile mai mici din industria de construcții”, menționează domnul Bădina.
Această creștere a activității în sectorul de construcții se produce totuși în contextul în care managerii sunt îngrijorați de anumite aspecte. Cele mai importante sunt resursele necesare firmelor pentru a putea beneficia de actuala conjunctură favorabilă.
Directorul general Viarom consideră: ”Resursele umane și financiare sunt provocări pe care va trebui să le gestionăm cu atenție. Un punct de vulnerablitate poate fi accesul dificil la capitalul necesar pentru a derula proiecte și pentru a susține creșterea companiei. Dar, printr-o strategie adecvată, astfel de provocări pot fi depășite”.
Concurența foarte puternică dintre companiile cu capital integral românesc și cele cu capital strain și apariția unor noi concurenți pe piață creează un mediu extrem de competitiv, iar accesul mai ușor la resurse financiare și la resurse umane specializate al unora dintre aceste companii poate face diferența încă din etapa de ofertare.
Prin urmare, oportunitățile aduse de multitudinea de licitații vin împreună cu provocările pe care le presupune o piață activă, unde există potențial de creștere.
Dezvoltarea accentuată a sectorului de construcții, mai ales în baza proiectelor de investiții din fonduri publice, accentuează nevoia de forță de muncă.
Marius Bădina, directorul general Viarom Construct, este de părere că forța de muncă poate fi considerată un factor de risc în industria de construcții și acest lucru este valabil atât pentru resursa umană înalt specializată, cât și pentru cea formată din muncitori calificați și necalificați.
”Deficitul de personal este o realitate în companiile de construcții și o consecință a lipsei de aliniere și de conectare a școlilor și universităților la nevoile reale ale industriei. Ca urmare există puțini specialiști disponibili pentru proiectele de infrastructură”, mai spune domnul Bădina.