Oferte locuri de munca top

Mai putine locuinte vandute in prima jumatate a acestui an

Aproximativ 74.500 de unități rezidențiale au fost vândute la nivel național în primele șase luni ale acestui an, în scădere cu 3,4% comparativ cu vânzările înregistrate în prima jumătate a anului trecut, potrivit unei analize realizate de către compania de consultanță imobiliară SVN România pe baza statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În municipiul București și județul Ilfov s-au vândut aproape 25.700 de unități rezidențiale, în scădere cu 7,9% comparativ cu rezultatul înregistrat în prima jumătate a anului trecut.

Nivelul redus al tranzacțiilor de la nivel regional a fost determinat de scăderea din București, de circa 10% în prima jumătate a acestui an, în timp ce vânzările rezidențiale înregistrate în Ilfov, în primul semestru al anului, au crescut cu 5% față de perioada similară a anului trecut.

Variațiile anuale diferite dintre cele două zone pot fi explicate și prin scăderea stocului de locuințe noi disponibile spre vânzare în București, concomitent cu livrarea unui număr tot mai ridicat de locuințe în localitățile limitrofe Capitalei.

”Anul 2024 a adus cel mai scăzut număr de locuințe finalizate în București și împrejurimi înregistrat în ultimii cinci ani, iar pentru 2025 estimăm un volum la fel de mic de livrări, fapt care își arată deja efectele negative și asupra vânzărilor de locuințe din regiune. Scăderea livrărilor reprezintă cea mai mare problemă pentru piața rezidențială din București. La nivel național, în Cluj-Napoca spre exemplu, o piață regională unde media prețurilor este mai mare comparativ cu cea din București, s-au vândut mai multe locuințe în prima jumătate din 2025 comparativ cu perioada similară a anului trecut. Și, din păcate, situația livrărilor din București nu se va îmbunătăți pe termen scurt”, a comentat Andrei Sârbu, CEO SVN România.

Constanța a devenit cea mai mare piață rezidențială regională după numărul de locuințe vândute (notă: exceptând regiunea București – Ilfov), care a fost cu 23,6% mai mare în primul semestru din 2025 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Următoarea poziție este ocupată de Timiș, unde vânzările de unități rezidențiale, în 2025, au scăzut cu o rată anuală de 4,5%.

Cluj ocupă următoarea treaptă, aici fiind vândute cu 12,7% mai multe unități rezidențiale în prima jumătate a acestui an față de perioada similară din 2024, în timp ce în Brașov s-a înregistrat o scădere a vânzărilor de nouă procente.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus