Din creditul de la BDCE în valoare de 177 milioane euro pentru construirea de penitenciare au fost efectuate trageri de 43 milioane euro, adică mai puțin de un sfert.
Împrumutul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru Proiectul privind modernizarea infrastructurii judiciare în România va avea un termen prelungit, după ce timpul estimat initial pentru pregătiri s-a dovedit a fi insuficient.
În prezent, anii bugetari eligibili pentru implementarea proiectului sunt 2018-2024, iar data finală de tragere este 31 mai 2025.
Însă, timp de 5 ani, în perioada 2018 – 2023 s-au desfășurat etapele premergătoare încheierii contractelor de execuție pentru cele două penitenciare incluse în proiect, perioada fiind mai îndelungată decât se estimase inițial.
Semnarea contractelor de execuție atât pentru Penitenciarul Unguriu, cât și pentru Penitenciarul Berceni a avut loc în decembrie 2023.
Așadar nu mai este posibilă finalizarea proiectului până la data limită de implementare.
În acest sens, Guvernul urmează să aprobe modificările din acordul-cadru de împrumut, după ce BDCE a acceptat extinderea datei limită de tragere cu 12 luni, respectiv de la 31 mai 2025 la 30 mai 2026, în vederea asigurării continuității finanțării contractelor semnate.
Proiectul privind modernizarea infrastructurii judiciare în România include următoarele patru componente (sub-proiecte):
* Construirea unui penitenciar având 1000 locuri de detenție, în localitatea Berceni, județul Prahova;
* Construirea unui penitenciar având 900 locuri de detenție în localitatea Unguriu, județul Buzău;
* Construirea unei instituții de pregătire profesională pentru personalul din penitenciare în localitatea Pantelimon, județul Ilfov;
* Construirea unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare în localitatea Rodbav, județul Brașov.
Proiectul este implementat de către Ministerului Justiției (MJ), prin intermediul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
Costul total net estimat al proiectului este de 221,5 milioane euro (excluzând taxele şi impozitele datorate pe teritoriul României) şi are următoarele surse de finanţare: împrumutul de la BDCE în valoare de 177 milioane euro (reprezentând circa 80% din costul total net) şi contribuţia României în valoare de 44,5 milioane euro (sumă ce va fi
alocată de la bugetul de stat în bugetul MJ și transferată în bugetul ANP).
Până în prezent au fost efectuate trageri din împrumut în valoare totală de 43 milioane euro.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024