Abordarea imprevizibilă a președintelui american Donald Trump în privința tarifelor determină unele companii europene mai mici să se întrebe dacă mai merită să se extindă pe piața americană – un semn al dificultăților crescânde de a naviga comerțul în cea mai mare economie a lumii, transmite Reuters.
Prin impunerea de tarife pentru o gamă largă de produse, de la oțel și coniac până la mașini și sandale, Trump încearcă să determine companiile străine să-și mute investițiile în Statele Unite, să construiască fabrici noi și să creeze mii de locuri de muncă pentru americani.
Deși marile corporații din sectoarele auto și farmaceutic s-au grăbit să anunțe planuri de extindere sau cel puțin intenții în acest sens, fluxul constant de anunțuri, retrageri și scutiri a făcut ca unele firme mai mici să fie mai reticente în a se angaja ferm.
EuroGroup Laminations din Italia, care momentan nu plătește tarife pentru rotoarele și statoarele furnizate clienților auto din SUA, precum Ford și GM, din fabrica sa din Mexic (care respectă regulile actuale de import), s-ar confrunta cu tarife dacă ar muta producția în SUA, din cauza tipului special de oțel folosit, a declarat CEO-ul Marco Arduini pentru Reuters.
Producătorul german de ventilatoare și motoare ebm-papst a pus pe pauză planurile de a construi a treia fabrică în SUA sau de a extinde una existentă, pe fondul riscurilor actuale, inclusiv posibilitatea ca tarifele să declanșeze o recesiune în SUA.
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) sunt coloana vertebrală a multor economii, inclusiv cele ale Italiei și Germaniei, ambele membre ale UE și exportatori majori către Statele Unite.
Deoarece au rezerve financiare mai mici decât giganții din industrie, aceste firme pot reacționa mai rapid la riscurile comerciale noi.
„Contrar speranțelor lui Donald Trump, protecționismul său nu va determina mai multe companii germane să se mute în SUA și să creeze locuri de muncă acolo”, a declarat Marc Tenbieg, șeful asociației DMB, care reprezintă IMM-urile din Germania.
DMB a precizat într-un comentariu separat că un număr mic de IMM-uri, care au preferat să rămână anonime din cauza sensibilității subiectului, își reevaluează în prezent afacerile din SUA ca urmare a politicilor lui Trump.
Anumite firme membre ale asociației germane de inginerie VDMA amână achizițiile, potrivit lui Andrew Adair, consilierul pe politici comerciale al organizației pentru America de Nord, după o vizită în SUA la începutul lunii.
După săptămâni de amenințări legate de tarife, Trump a anunțat pe 2 aprilie o serie de tarife asupra bunurilor importate în SUA din majoritatea țărilor. Acestea au inclus un tarif de 20% pentru importurile din UE, ulterior redus la 10% în ceea ce el a numit o pauză de 90 de zile, în urma unei prăbușiri a activelor americane.
LAPP, companie germană care produce cabluri, fire și soluții de robotică pentru fabrici, își menține totuși planul de a-și dubla capacitatea de producție la unitatea din New Jersey până în 2025.
„Fiind o afacere de familie, planificăm pe termen lung, nu în funcție de ciclurile electorale”, a declarat CEO-ul Matthias Lapp pentru Reuters.
În ultimii trei ani, UE a exportat în medie bunuri în valoare de peste 500 de miliarde de euro către SUA, în principal produse farmaceutice, vehicule și utilaje, potrivit datelor Eurostat.
Deși SUA rămâne cel mai mare partener comercial al UE, tarifele au generat un anumit recul politic față de asumarea unui risc mai mare, președintele francez Emmanuel Macron cerând firmelor europene să își suspende temporar planurile de investiții.
Organizațiile industriale îndeamnă companiile europene să se concentreze pe alte piețe externe, precum India, America Latină și Asia de Sud-Est.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025