Urare Craciun 2024

Mai multa protectie pentru dezvoltatorii imobiliari impotriva ONG-urilor si cetatenilor

ONG-urile și cetațenii pot depune plângeri împotriva unor acte urbanistice numai în anumite termene limită de la ”data ultimei operațiuni de publicitate”, asta bineînțeles dacă vor afla în timp util.

De altfel, din cauza lipsei de transparență în acest domeniu ANAF a încadrat construcțiile noi ca având risc ridicat de evaziune fiscală.

În acest demers dezvoltatorii imobiliari sunt sprijiniți de către politicieni de la PNL care au inițiat un nou proiect legislativ (atasat).

Proiectul a fost depus la Senat iar inițiatorii au solicitat procedură de urgență.

Aceasta cu toate că la Ministerul Dezvoltării este în lucru Codul Urbanismului care ar urma să facă ordine în toate legile ce țin de acest domeniu.

Noul proiect de lege propune ca în litigiile ce vizează autorizațiile de construire, termenul pentru formularea plângerii prealabile de către organismele sociale interesate, să fie de 30 de zile și începe să curgă de la ”data ultimei operațiuni de publicitate”. Termenul pentru introducerea cererilor de anulare, de suspendare, de intervenție accesorie sau de intervenție principală ar urma să fie de 60 de zile şi s-ar calcula de la data primirii răspunsului la plângerea prealabilă sau de la data expirării termenului legal de soluționare a plângerii.

Dacă plângerea prealabilă nu mai este obligatorie, termenul pentru introducerea cererilor de anulare, de suspendare, de intervenție accesorie sau de intervenție principală, va fi de 60 de zile și începe să curgă de la data ultimei operațiuni de publicitate.

Viitoare cladire cu functiunea de servicii medicale

Conţinutul autorizaţiei de construire se consideră adus la cunoştinţa organismelor sociale interesate la data ultimei operaţiuni de publicitate, mai precis ”la data finalizării operaţiunilor de publicitate de către autoritatea publică la data încheierii prin care s-a dispus notarea în Cartea Funciară, la data publicării informaţiilor menţionate într-un ziar de largă răspândire sau la data afişării panoului de identificare al investiţiei, indiferent care dintre aceste date survine ultima”.

Aceste prevederi au fost propuse în cadrul Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

De asemenea, senatorii au mai propus o noutate pentru Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, pentru care este prevăzut ca dreptul de a ataca hotărârile de aprobare să se prescrie în termen de un an de la data aprobării.

 

Descărcați aici Propunerea legislativă

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie 2022

Sus