Oferte locuri de munca top

Lucrarile la autostrada Comarnic-Brasov incep in primavara

196.jpg Consortiul Vistrada Nord, compus din companiile Vinci, Strabag si Aktor, va realiza tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov. Oferta consortiului a fost aleasa in detrimentul competitorului sau Impregilo SpA/Salini.
Este primul proiect de concesiune pe care Romania incearca sa il deruleze.
Valoarea totala a investitiei a fost estimata la suma de 1,8 miliarde de euro, efectiv constructia va reprezenta 28 de milioane de euro/km. Contractul de concesiune este incheiat pe 26 de ani la care se adauga perioada de constructie.
*Lucrarile la tronsonul Comarnic-Brasov ar putea demara in primavara
O intalnire a oficialilor romani cu reprezentantii consortiului a avut loc ieri, 16 ianuarie. La eveniment a luat parte premierul Victor Ponta, Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Narcis Neaga, directorul general al CNADNR SA.
Cu aceasta ocazie premierul Ponta a declarat: „Practic, partea de proceduri, de selectare a consortiului s-a incheiat, nu au existat contestatii din partea celorlalti participanti, castigator este consortiul Vinci-Strabag-Aktor, format din trei companii europene foarte mari, cu experienta in domeniu. In acest moment se deruleaza negocierile pentru finalizarea procedurilor de finantare a proiectului cu bancile comerciale si, in mod normal, sper ca de data aceasta sa nu fiu extrem de optimist, pana – eu am pus termenul, ne-am inteles astazi – pana la Paste, pana pe 20 aprilie, sa putem practic sa semnam contractul si sa inauguram santierul, organizarea de santier, atat dinspre Comarnic cat si dinspre Cristian, pana la sfarsitul lunii aprilie.”
Autostrada va avea 53 de km plus 7 km de drumuri de legatura, in asa fel incat sa se lege de centura municipiului Brasov si de asemenea de DN 1, inainte de intrarea in localitatea Comarnic. Proiectul include trei tuneluri, 19 viaducte, 15 poduri. Totodata intre Comarnic si Brasov sunt prevazute prin contract trei noduri, trei iesiri in localitatile, intre Sinaia si Busteni, prima iesire, Predeal si Rasnov.
Lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in acest an, la finele lunii aprilie.
Proiectul urmeaza sa fie finalizat cel tarziu in 2017. Premierul si-a exprimat insa speranta ca tronsonul ar putea fi dat in exploatare la sfarsitul anului 2016.
*Taxa de autostrada ar putea fi 5,7 lei plus TVA
Cu privire la finantarea proiectului premierul a precizat: „In ceea ce priveste perioada de rambursare a costurilor de constructie si exploatare, aceasta va incepe in 2017 si are un grafic care este prevazut in contract. Tariful de utilizare a autostrazii va fi intotdeauna stabilit de catre guvern, de catre statul roman. Ca sa explic foarte clar, din taxa de utilizare guvernul plateste catre constructor ratele fixe – daca taxa este mai mica sau chiar deloc platim mai mult de la buget, daca taxa este mai mare, evident platim mai putin de la buget sau chiar deloc. Constructia financiara s-a bazat pe ideea unei taxe de 5,7 lei plus TVA, de la Comarnic la Brasov, insa, repet, este o decizie pe care o poate lua si o ia, de fapt, de fiecare data statul roman.”
In cadrul intalnirii de ieri a fost semnat un memorandum care consemneaza finalizarea proceduri de selectie, conditiile contractului.

Sus