Solplanet x AeroFix

Lucrări pe Calea Victoriei, executate fără autorizaţie de construire

Bucharest_Victoriei_4Lucrările de modernizare a Căii Victoriei au fost executate de Primăria Capitalei fără să existe proiect şi autorizaţie de construire, se arată într-un comunicat emis de asociaţia Active Watch.

Reprezentanţii Inspectoratului Regional în Construcţii Bucureşti – Ilfov (IRCBI) au afirmat că vor face demersuri pentru sesizarea organelor de urmărire penală.

„Controlul IRCBI a descoperit ca montarea bolarzilor de pe trotuarele Caii Victoria s-a efectuat fara sa existe aviz sau proiect. In acest fel, administratia a cheltuit sume mari de bani pentru realizarea unei zone de risc. Viata si integritatea oamenilor este pusa in pericol in cazul in care acestia cad accidental peste blocurile de granit ce ies din trotuar. Situatia este cu mult mai periculoasa in cazul bolarzilor montati in imediata vecinatate a pistei pentru biciclete. Bicicletele pot atinge o viteza de deplasare de 5-7 ori mai mare decat cea a unui pieton.  In cazul unui biciclist care se dezechilibreaza la o viteza de 20-30 km/h, impactul in zona capului, a pieptului sau a coloanei cu un bolard de granit de forma celor montati pe Calea Victoriei poate transforma un accident banal intr-unul fatal”, se arata in comunicatul asociatiei.

Reprezentantii Active Watch atrag atentia si asupra faptului ca la modernizarea acestei artere nu s-a tinut cont nici de prevederile Normativului privind adaptarea cladirilor civile si spatiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, orasul fiind inaccesibil pentru aceasta categorie.

„Autoritatile locale din Bucuresti detin rusinosul record ca, dupa ani de zile in care au avut la dispozitie bugetele celor 7 Primarii, sa nu accesibilizeze nicio strada la nevoile persoanelor cu dizabilitati, conform Normativului in vigoare. Prin modul in care s-au aprobat, verificat, receptionat si platit proiectele din ultimii ani, functionarii din Bucuresti au incalcat drepturile persoanelor cu dizabiliati si au irosit sume importante de bani. Nerespectarea Normativului privind adaptarea cladirilor civile si spatiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap ii afecteaza pe toti cei care, prin taxele si impozitele platite, contribuie la bugetele locale din Bucuresti. De exemplu, conform informatiilor din presa, pretul lucrarilor de „modernizare” de pe Calea Viotoriei s-a dublat, fata de valoarea initiala”, se mai arata in comunicatul asociatiei.

Inspectoratul de Stat in Constructii a fost sesizat in luna aprilie, alaturi de Administratia Strazilor Bucuresti, Directia Transporturi, Drumuri si Siguranta Circulatiei din Primaria Municipiului Bucuresti, Comisia Tehnica de Circulatie, Comisia Tehnica de Urbanism si Arhitectul-Sef al Capitalei asupra acestei situatii.

Asociatiile OPTAR si ActiveWatch au solicitat atunci ca institutiile sa verifice modul in care lucrarile respecta Normativul privind adaptarea cladirilor civile si spatiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap si sa opreasca procedurile de receptie a lucrarilor, daca acestea nu au respectat prevederile legale. La momentul respectiv, Inspectoratul de Stat in Constructii s-a rezumat de a retransmite petitia catre Administratia Strazilor Bucuresti.

„Asociatiile OPTAR si ActiveWatch, cu sprijinulCentrului de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului (ACTEDO), vor continua activitatile de identificare a cauzelor pentru care drepturile persoanelor cu dizabilitati sunt incalcate sistematic. Rezultatele controlului Inspectoratului de Stat in Constructii demonstreaza ca, prin nerespectarea legii, au rezultat cheltuieli mai mari, iar lucrarile rezultate pun in pericol utilizatorii spatiului public. Astazi, 5 octombrie 2015, a fost trimisa o noua petitie catre Inspectoratului Regional in Constructii Bucuresti-Ilfov (IRCBI) prin care s-a solicitat Procesul Verbal de constatare efectuat cu ocazia controlului si sesizarea organelor de urmarire penala”, se mai arata in comunicatul Active Watch.

 

Conform Normativului NP 051-2012 (Revizuire NP 051/2000 – Monitorul Oficial al României, partea I, 5 martie 2013),
(1) Pe traseele de deplasare trebuie evitată amplasarea de obstacole precum: obiecte de mobilier urban agăţate pe pereţii clădirilor sau independente, bolarzi, stâlpi.
(2) Obstacolele cu o înălţime mai mică de 75 cm crează situaţii periculoase pentru persoanele cu deficienţe de vedere.
(4) Obstacolele trebuie realizate cu forme şi gabarite care să permită detectarea lor de către persoanele care folosesc bastonul alb pentru nevăzători.
(5) Obstacolele trebuie realizate astfel încât forma lor să atenueze impactul în caz de lovire.

Încălcările legii nu se limitează doar la aceste articole din Normativ și doar la lucrările de pe Calea Victoriei. Inspectoratul de Stat în Construcții a fost sesizat în luna aprilie, alături de Administrația Străzilor București, Direcţia Transporturi, Drumuri şi Siguranţa Circulaţiei din Primăria Municipiului București, Comisia Tehnică de Circulație, Comisia Tehnică de Urbanism și Arhitectul-Șef al Capitalei. S-a solicitat atunci ca instituțiile să verifice modul în care lucrările respectă Normativul privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap și să oprească procedurile de recepție a lucrărilor, dacă acestea nu au respectat prevederile legale. La momentul respectiv, Inspectoratul de Stat în Construcții s-a rezumat de a retransmite petiția către Administrația Străzilor București.

Asociațiile OPTAR și ActiveWatch, cu sprijinul Centrului de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), vor continua activitățile de identificare a cauzelor pentru care drepturile persoanelor cu dizabilități sunt încălcate sistematic. Rezultatele controlului Inspectoratului de Stat în Construcții demonstrează că, prin nerespectarea legii, au rezultat cheltuieli mai mari, iar lucrările rezultate pun în pericol utilizatorii spațiului public.

Astăzi, 5 octombrie 2015, a fost trimisă o noua petiție către Inspectoratului Regional în Construcții București-Ilfov (IRCBI) prin care s-a solicitat Procesul Verbal de constatare efectuat cu ocazia controlului și sesizarea organelor de urmărire penală.

Demersurile asociațiilor OPTAR și AcvtiveWatch sunt susținute de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) prin Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului.

Sus