A trecut de Senat proiectul de lege ce prevede ca anumite categorii de lucrări să poată fi realizate fără autorizație de construire, în cazul construcțiilor cu caracter special. Legislativul a aprobat recent această modificare, proiectul fiind în prezent înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere.
Schimbarea propusă are în vedere modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, în privința construcțiile cu caracter special având destinația de unități de învățământ care sunt monumente istorice, amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate.
Pentru acestea s-a propus să poată fi executate fără autorizație de construire lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor de finisaje interioare și exterioare, reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma.
Tot fără autorizație vor putea fi realizate dimensiunile golurilor și tâmplăriei, reparații la acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate, reparații și înlocuri la pardoseli și instalații interioare.
Propunerea a venit din partea a 16 deputați PNL, care susțin că această modificare este necesară întrucât un proprietar de monument istoric are mai multe piedici pe care trebuie să le treacă pentru a putea începe procesul de restaurare sau realibilitare: prevederi legale excesive și aproape deloc respectate, durata de timp foarte mare pentru eliberarea avizelor, lipsa specialiștilor și prețurile exorbitante.
Citiți și:
Ansamblu mixt, cu 400 de locuinte, in planul unor investitori romani