Mai multe modificări ce armonizează legea cadastrului cu legislația națională în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului, autorizării executării lucrărilor de construcții și cu legile proprietății au fost votate de Camera Deputaților.
Deputații au adoptat proiectul de lege cu 219 voturi pentru, 53 contra și 11 abțineri.
Astfel, plata destinată cofinanţării va fi făcută de către Agenţia Naţională, în limita bugetului aprobat, ulterior finalizării înregistrării sistematice la nivelul sectorului cadastral sau lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare la nivel de tarla.
Sumele decontate nu vor putea depăşi valoarea totală a contractelor de prestări servicii, pentru lucrările de înregistrare sistematică, precum și pentru lucrările de întocmire a planurilor parcelare.
În cazul în care, cu prilejul efectuării măsurătorilor cadastrale cu privire la imobile situate în extravilan, care au făcut obiectul legilor fondului funciar, se constată că suprafaţa din măsurători este mai mare decât suprafaţa din actele de proprietate, diferenţa de teren rămâne la dispoziţia comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, caz în care se va intabula dreptul de proprietate în favoarea unităţii administrativ-teritoriale cu menţiunea „rezerva comisiei locale de fond funciar”.
Înscrierile din cărţile funciare deschise ca urmare a finalizării înregistrării sistematice pot fi modificate din oficiu sau la cerere, fără plata unui tarif, până la data primei înscrieri subsecvente.
Prin modificarea înscrierilor din cartea funciară se înţelege oricare dintre următoarele operaţiuni:
* actualizarea, îndreptarea sau rectificarea informaţiilor grafice şi textuale despre imobil;
* înscrierea actelor care nu au fost prezentate până la finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică;
* îndreptarea erorilor săvârşite cu ocazia realizării lucrărilor de înregistrare sistematică;
* orice alte înscrieri sau radieri care au drept scop punerea în concordanţă a situaţiei de carte funciară cu situaţia juridică reală.
De asemenea, personalul de specialitate cadastru şi carte funciară al oficiilor teritoriale care îndeplineşte activităţi specifice, inclusiv activităţile de recepţie şi alte activităţi corespunzătoare Programului naţional de cadastru şi carte funciară, va beneficia de decontarea cheltuielilor necesare asigurării asisten ței juridice, în cazul în care împotriva sa au fost formulate sesizări de către organele de cercetare penală sau acțiuni în justiție cu privire la modul de exercitare a atribuțiilor de serviciu, dacă se constată nevinovăția sa.
Dreptul de proprietate asupra construcţiilor realizate înainte de 1 august 2001 se intabulează în baza certificatului de atestare fiscală care trebuie cuprinde suprafaţa reală a construcţiei şi a terenului aferent, emis de autoritatea administraţiei publice locale în a cărei rază se află situată construcţia, precum şi a documentaţiei cadastrale.