Oferte locuri de munca top

Lóránd Sata, SBR, la 30 de ani de activitate în industria fundațiilor speciale: „În mediul în care lucrăm, trebuie să generezi valoare și performanță zi de zi. Asta ne-a ajutat mereu să nu ne blazăm”

Lóránd Sata, SBR Soletanche Bachy Fundații România

SBR Soletanche Bachy Fundații România, companie specializată în soluţii geotehnice complexe şi fundaţii speciale, a aniversat recent 30 de ani de activitate pe piața din România, ajungând în prezent la afaceri cumulate în valoare de peste 200 milioane de euro. Compania are în portofoliu peste 400 de proiecte realizate cu succes în cei 30 de ani în industrie și o echipă solidă de 120 de profesioniști.

În context aniversar, am discutat în continuare cu Lóránd Sata, Director General la SBR Soletanche Bachy Fundații, despre cum a reușit compania să crească sănătos odată cu intrarea pe piață în 1992, dar și să se mențină până în prezent în top 3 companii de fundații speciale din România, respectiv despre ce planuri de dezvoltare au în continuare.

Cum vă uitați la faptul că aveți deja 30 de ani de activitate pe piața fundațiilor speciale din România? Ce înseamnă pentru voi acest număr și experiența pe care ați acumulat-o?

Deși am sărbătorit, la final de 2022, 30 de ani de activitate pe piața din România, primele interacțiuni ale companiei cu industria locală s-au produs mult înainte de anii ’90. Printr-o colaborare între statul român și francez, compania a fost implicată încă din anii ’70 în lucrările de la metroul din București, respectiv în ce privește docurile uscate de la Mangalia.

Ulterior, în 1991, se trimiteau din România 3 telexuri către trei firme cu experiență în domeniul fundațiilor speciale, la care Soletanche-Bachy răspundea afirmativ, urmând ca în 1992 să fie luată decizia de a aduce în România toată expertiza de care grupul dispunea la nivel global.

Începuturile noastre s-au suprapus cu anii ’90 în România, iar până în 1995 putem spune că a fost o perioadă timidă pentru întreaga piață a construcțiilor. Din 2004 și odată cu aderarea României la Uniunea Europeană în 2007, am început să ne dezvoltăm cu adevărat, odată ce industria de construcții a luat și ea avânt și s-a consolidat.

30 de ani mai târziu, ne bazăm pe o echipă de 120 de profesioniști, avem peste 400 de proiecte realizate cu succes și un business care a ajuns la afaceri cumulate de peste 200 milioane de euro. Dincolo de aceste cifre însă, cred că 30 de ani de activitate mai înseamnă și o capacitate imensă de a ne reinventa și de a face față schimbărilor din piață, care astăzi este extrem de dinamică. De asemenea, toți acești ani sperăm că au demonstrat deja inovația pe care o aducem în industrie și stabilitatea noastră ca jucător în domeniul fundațiilor speciale.

Ați atins în 2022 o cifră de afaceri de 17 milioane de euro. Ce anume a favorizat dezvoltarea și stabilitatea companiei până în prezent?

În primul rând, datorăm faptul că am reușit să rămânem competitivi pe o piață foarte dinamică modelului nostru de business focusat pe inovație, unul dintre pilonii business-ului nostru. 2% din cifra de afaceri a grupului Soletanche Bachy, adică aproximativ o treime din profitabilitatea la nivel de grup, este direcționată către cercetare și inovație, ceea ce ne-a permis să venim mereu cu soluții inginerești noi și inteligente, care cresc calitatea și eficiența proiectelor. În industria locală, avem un avantaj competitiv și datorită departamentului intern de proiectare și a expertizei in-house de care dispunem, ce ne oferă capacitatea de a livra și implementa proiecte design & build.

Apoi, investiția constantă în echipamente și utilaje moderne, din ce în ce mai performante, a reprezentat mereu o prioritate pentru noi și ne-a permis, de asemenea, să ne dezvoltăm. Aproximativ 5% din cifra de afaceri a companiei este reinvestită anual în achiziția, respectiv modernizarea activelor fixe. De exemplu, în 2022 ne-am extins parcul de utilaje și am modernizat flota de echipamente, prin achiziționarea unei noi foreze de ultimă generație.

Și nu în ultimul rând, reușitele noastre cele mai mari se datorează echipei noastre de specialiști, care în prezent numără 120 de persoane.

De asemenea, stabilitatea pe care ne-o oferă apartenența la un grup internațional de renume este un alt lucru care ne-a ajutat. La fel de importantă ca cifrele este și filosofia noastră de business, orientată spre creșterea echilibrată, sănătoasă, așezată și profitabilă. Ținem foarte mult la ideea de a ne dezvolta responsabil, fără să uităm de calitate și de tot ceea ce înseamnă să ne asumăm un proiect de fundații speciale ca parteneri onești și care livrează ceea ce promit.

Dacă vă uitați în urmă puțin, care sunt lecțiile principale pe care vi le-ați luat după atâția ani de activitate și experiență în industria construcțiilor?

Experiența acumulată ne-a ajutat să ne maturizăm și să ne dăm seama care sunt relațiile de business potrivite pentru noi.

Una dintre lecțiile cele mai importante pe care ni le-am însușit din acești ani rămâne faptul că scurtăturile sunt extrem de nocive din punct de vedere tehnic și al siguranței lucrărilor – și reprezintă un drum pe care noi nu mergem. Am învățat astfel că transparența și asumarea sunt cele mai importante în crearea unor parteneriate solide – și sunt valori prin prisma cărora selectăm proiectele. Ne implicăm doar în proiecte pe care știm că ni le putem asuma, pe care avem capacitatea de a le livra așa cum am promis, la nivelul de calitate și siguranță optim.

Dincolo de a face volume, maturizarea noastră a venit cu o abordare mai selectivă a proiectelor și, pentru mine personal, cu o lecție legată de faptul că nu trebuie neapărat să prindem toate trenurile, pentru că nu toate sunt pentru noi. Mai degrabă, este mai sănătos să intrăm în acele parteneriate cu care împărtășim viziunea și modul de a aborda lucrurile, având la bază o gândire sustenabilă și pe termen lung.

Cum vedeți că s-a schimbat industria – de când ați început activitatea până astăzi? Care sunt lucrurile care s-au schimbat cel mai mult, din punctul vostru de vedere?

Dacă anii ’90 și începutul anilor 2000 au reprezentat o perioadă de stagnare atât pentru proiectele publice, cât și pentru cele private, lucru specific contextului politic de la momentul respectiv, treptat zona privată a devenit din ce în ce mai deschisă să încerce soluții tehnice noi și inovatoare, care să eficientizeze proiectele.

Dezvoltarea economică a României a favorizat și o putere de consum mai mare și, odată cu ea, dezvoltarea zonei de retail, deci apariția centrelor comerciale și a celor logistice. Astfel, s-a diversificat practic și tipologia de proiecte pe care am putut să le accesăm în timp.

Totodată, este foarte clar că piața construcțiilor a devenit din ce în ce mai competitivă, iar cei care au fost pionieri în a accepta și implementa soluții noi în acest sens – au reușit să-și genereze un avantaj important.

Pentru noi, a fost o evoluție treptată și echilibrată, care ne-a permis să dezvoltăm echipa sănătos, să avem timp să integrăm resursa umană nouă și să o pregătim conform standardelor noastre, fără a afecta calitatea și siguranța proiectelor.

De asemenea, am înțeles că trebuie să ne adaptăm permanent la ce înseamnă să stăpânești și să lucrezi cu tehnologii noi și echipamente mult mai performante, dar și la ce înseamnă să lucrezi cu specialiști din noile generații, care vin astăzi cu o deschidere mult mai mare către tehnologie și digitalizare.

Pe scurt, vorbim astăzi despre un mediu competitiv, în care trebuie să generezi valoare și performanță zi de zi. Este o responsabilitate foarte mare, însă în același timp este și ceea ce ne-a permis să nu cădem în rutină nicio secundă și să nu ne blazăm.

Ce planuri de dezvoltare aveți în continuare? Știm că o mare parte din ceea ce faceți înseamnă investiții alocate către cercetare și inovație. Ce anume mai pregătiți, din acest punct de vedere?

Așa cum am spus deja, anual reinvestim între 5% și 10% din cifra de afaceri a companiei în achiziția și modernizarea echipamentelor, care să crească eficiența proiectelor și să le facă mai sustenabile și prietenoase cu mediul. Întrucât siguranța este prioritară în proiectele pe care le dezvoltăm, acordăm resurse și timp și unor metode de testare a soluțiilor în șantiere, înainte de începerea propriu-zisă a lucrărilor, pentru a ne asigura că preîntâmpinăm posibile probleme din teren.

Una dintre prioritățile noastre va fi în continuare investiția în soluții tehnice care ne ajută să livrăm proiecte mai eficiente economic și mai sustenabile, reducând emisiile de carbon. Două astfel de tehnologii inovatoare, patentate de Soletanche-Bachy, pe care le-am introdus pe piața din România sunt: o serie de soluții de malaxare în adâncime a pământului, adică cele care utilizează pământul in situ (din amplasament) drept material de construire. Cu ajutorul lor, reducem semnificativ consumul de beton sau ciment, materiale responsabile pentru aproximativ 95% din emisiile de carbon în industria de construcții. O altă inovație tehnică, testată încă din 2005 în România, este Screwsol, o soluție de îndesare de diametre mari, care este mai puternică și mai eficientă din punct de vedere economic față de soluțiile tradiționale.

Rezultatele încep să se vadă, iar în 2022 am redus emisiile de carbon asociate consumului de combustibili în activitatea noastră cu 25% față de anul precedent, menținând totodată calitatea și eficiența proiectelor. Tot cu acest scop, alegem să folosim LCC (Low Carbon Concrete) sau așa numitul „beton verde” ori de câte ori acest lucru aduce valoare, fie că este vorba despre una dintre variantele puse la dispoziție de furnizorii noștri, fie despre propria noastră soluție de beton (EXEGY), creat chiar în laboratoarele noastre.

Apoi, tot la capitolul planuri de dezvoltare, ne dorim să ne orientăm mai puternic spre domeniul maritim, portuar și fluvial, unde avem o expertiză foarte solidă și putem prelua proiecte în calitate de antreprenor general. Altfel spus, avem o divizie ce reunește soluții complete de proiectare, consultanță, execuție și chiar și finanțare dedicate acestui tip de proiecte complexe. Practic, toate soluțiile pe care Soletanche-Bachy le furnizează și le utilizează în întreaga lume sunt disponibile la nivelul filialei din România și pot fi utilizate pentru realizarea obiectivelor maritime, fluviale și portuare, fie că este vorba despre debarcadere, cheuri, docuri uscate, ecluze, diguri, fundații pentru platforme, rezervoare și clădiri de stocare, ieșire/ admisii în mare etc.

Cu siguranță nu neglijăm importanța digitalizării, întrucât industria noastră este una dintre cele mai slab digitalizate în acest moment. Sigur, mă refer aici în primul rând la eforturile pe care le facem deja intern pentru o digitalizare pe orizontală în cadrul companiei, care să ducă la o eficientizare a comunicării între departamente, respectiv a proceselor și transferului de informație dintre noi. Însă, noi sperăm și la o dezvoltare pe verticală a întregii industrii, în care toți cei implicați, de la client la antreprenori generali și furnizori, să fie aliniați și să lucreze cu aceleași instrumente digitale. Suntem conștienți că această realitate va mai dura și că necesită răbdare și timp.

Există anumite tendințe pe care le observați pentru industria din care faceți parte? Ce va prinde tracțiune în continuare și la ce vă așteptați de la 2023 ca rezultate și reușite pentru SBR Soletanche Bachy România?

Ce observ în zona Central-Europeană este o încetinire a activităților, în special a lucărilor din zona publică, parțial din considerente politice. La noi în țară însă, nu prevăd apariția unei crize în industria construcțiilor, iar un motor important în acest sens sunt fondurile din PNRR care accelerează investițiile în infrastructură. Noi deținem soluții foarte potrivite pentru infrastructura de transport, fie că este vorba despre autostrăzi, fie că este vorba despre linii de metrou, două tipologii de proiecte în care se investește mult acum în România.

În ceea ce privește zona privată, văd în continuare oportunități de proiecte prin prisma centrelor logistice care se construiesc, lucrări care nu vor încetini prea curând. Și zona de energie regenerabilă, respectiv nevoia de independență energetică prezintă multe oportunități în continuare, iar noi avem expertiza să realizăm fundații pentru parcuri eoliene. Aș mai adăuga doar faptul că, deși apar din ce în ce mai multe avize pentru construirea de parcuri eoliene, m-aș bucura să văd și o strategie națională mai coerentă în acest sens, dat fiind contextul războiului din zona vecină țării noastre.

 

 

Sus