Oferte locuri de munca top

Lóránd Sata, SBR: „Ce păstrăm din 2023 și aplicăm în 2024 este agilitatea de a face față schimbărilor de pe piață, inclusiv dispariției unor segmente de piață”

Lóránd Sata, Director General la Soletanche Bachy Fundații România

După un 2023 dominat de incertitudine și lipsă de predictibilitate, domeniul construcțiilor este nevoit să devină din ce în ce mai adaptabil la schimbările din piață.

Am discutat cu Lóránd Sata, Director General la Soletanche Bachy Fundații România, una dintre cele mai importante companii specializate în soluții geotehnice complexe și fundații speciale, despre cum contextul geopolitic influențează centrul de greutate al investițiilor în construcții, despre cum vede evoluția pieței de construcții și a fundațiilor speciale în România 2024, cât și despre cum s-a pregătit compania pe care o conduce să facă față provocărilor de pe piață. 

În ce direcție credeți că va evolua piața de construcții și cea de fundații speciale în România anul acesta? Ce așteptări aveți și ce credeți că urmează pentru 2024?

Legat de ce așteptări avem în 2024, în mod cert, situația geopolitică din Ucraina, dar și din celelalte zone de conflict, în continuare reprezintă un factor care va determina modul în care evoluează domeniul construcțiilor și va decala centrul de greutate al unor investiții sau al unor decizii luate la nivel de state, regiuni sau comunități.

Dacă ne oprim asupra zonei de construcții rezidențiale în România, vedem că aceasta este în continuare în declin, în sensul în care creditarea este la un nivel ridicat, iar cererea scade. Cu toate acestea, există proiecte rezidențiale începute în urmă cu 1-2 ani, care se află în faze avansate de execuție și care vor fi livrate anul acesta.

În ceea ce privește cumpărătorii, acel segment de investitori sau clienți care accesau credite bancare nu a dispărut complet, dar s-a subțiat cu siguranță. Cu toate acestea, rămâne în continuare un segment care investește în rezidențial din rezervele pe care le deține. Apoi, un efect direct al scăderii numărului de credite pe care îl vedem este creșterea interesului pentru chirii. Așadar, pentru acei cumpărători care au investit într-un număr mare de apartamente pentru a le da spre închiriere, această variantă reprezintă probabil un business bun și în acest an.

În ceea ce privește forța de muncă calificată din industrie, inclusiv specialiști și ingineri mai bine pregătiți, există în continuare o diminuare a numărului lor, din păcate. Pe de o parte, acest fenomen se întâmplă ca urmare a emigrației către locuri de muncă și oportunități din străinătate, care oferă condiții de muncă mai bune. Pe de altă parte, este și un efect al anulării treptate, în mai multe etape și fără predictibilitate, a facilităților fiscale, care făceau industria construcțiilor să fie considerată o industrie protejată, începând cu 2019.

Un alt aspect care va influența modul în care evoluează industria este costul materialelor de construcție, care în continuare crește, și aici mă refer la fier și ciment (elementul de bază în fabricarea betonului). Creșterea prețurilor este influențată de cei câțiva mari producători la nivel global, de fenomene macro precum cerea din China, unul dintre cei mai mari consumatori în acest sens, dar și de aspecte geopolitice precum modificarea sau blocarea căilor de transport pe Marea Neagră sau din Ucraina. Pe de altă parte, fabricarea materialelor de construcție din ce în ce mai eficiente și inteligente necesită utilizarea de tehnologii speciale, consumatoare de energie, energie care s-a triplat și care se adaugă la costul de vânzare a materialelor.

Pe ce tip de proiecte vă veți concentra și care sunt industriile pe care le targetați cel mai mult anul acesta? De ce?

Dacă ne referim strict la cum simțim noi piața construcțiilor în România, 2023 a început cu un elan și o efervescență foarte mare în ceea ce privește startul lucrărilor, după care a avut un declin de câteva luni și apoi a revenit pe linia de plutire.

Cred că pentru noi 2024 va fi un an mai bun decât cel anterior. Ne vom concentra mai mult spre zona de proiecte publice, care necesită din partea noastră o bună planificare a business-ului și o adaptare la un decalaj de timp între momentul semnării contractului și cel al execuției concrete, ceea ce depinde de mai mulți factori – constrângeri legate de întârzierea planurilor de finanțare din partea autorităților sau întârzierea autorizațiilor de construire, influențate la rândul lor de diverși alți parametri, cum ar fi exproprieri sau de timpii de așteptare pentru avize locale, avize de mediu sau cultură.

Concret, anul acesta există multe oportunități în zona de proiecte de infrastructură mare de transport, aeroporturi, construcții de stadioane, proiecte de parcări subterane, foarte multe proiecte de infrastructură spitalicească – spitale regionale, județene sau cu anumite specialități, spitale pediatrice, de mari arși etc. –, dar și proiecte de consolidare a clădirilor deja existente și extensii ale unor spitale etc., construcții în industria portuară, dar și centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar pentru aglomerări urbane.

Apoi, sub efectul războiului din Ucraina, cererea pentru centre logistice a devenit cu 30-35% mai mare decât capacitatea de transport și stocare logistică a unor produse în zona Central Est-Europeană (de exemplu în perioadele foarte aglomerate ale anului agricol, când există o nevoie mare de transport și depozitare intermediară a unor cantități enorme de cereale). Vedem că unii jucători din zona portuară au început să își pregătească și să își dezvolte centre logistice intermediare-tampon în zona centrală a țării. Practic, produsele sunt preluate în port, transportate pe cale ferată în zona centrală a țării, de unde sunt apoi distribuite în restul Europei sau pe alte canale de circulație. În continuare, retailerii, adică lanțurile mari de magazine, au parte de o expansiune foarte mare și nevoile lor de depozitare au crescut.

În plus, încă din 2015 suntem foarte activi în zona industrială, unde companii medii și mici investesc în construirea de parcuri industriale noi sau în consolidarea unor clădiri deja existente care să acomodeze tehnologii sau echipamente tehnologice foarte scumpe. De aceea, acest tip de client este mai dispus să pună accentul pe credibilitatea, fiabilitatea, calitatea și respectarea termenilor de livrare din partea unei companii de fundații speciale decât exclusiv pe un preț cât mai redus, deoarece orice blocaj sau întârziere îi poate aduce pierderi financiare foarte mari.

Ce alte planuri/ obiective aveți pentru anul 2024 în cadrul SBR? Ce investiții importante plănuiți să faceți în 2024?

În primul rând, sunt anumite regiuni ale României în care am fost mai puțin prezenți în ultimii 10 ani și în care ne dorim să revenim și să fim mai activi anul acesta.

Apoi, ne propunem să investim în continuare în inovație, care are scopul de a genera soluții și tehnologii de nișă, patentate la nivel de grup, cu ajutorul cărora putem obține avantaje competitive serioase și care contribuie și la decarbonizarea industriei construcțiilor.

Așadar, dincolo de faptul că sunt mai eficiente și implicit mai profitabile, acestea presupun un consum mai redus de materiale (beton) și combustibil și au un impact mai redus asupra mediului, cu o amprentă de dioxid de carbon semnificativ mai redusă.

Cum credeți că va arăta 2024 pentru SBR din punct de vedere al business-ului? Ce veți păstra din cum ați făcut lucrurile în 2023 și ce schimbări principale vreți să faceți?

Lipsa de predictibilitate a lucrărilor nu a fost niciodată atât de accentuată cum a fost în 2023, când a trebuit să răspundem unor perioade foarte haotice, cu pauze de activitate și decalaje de lucrări. De fapt, tocmai asta păstrăm din 2023 și aplicăm în 2024 – agilitatea de a face față schimbărilor de pe piață, inclusiv dispariției unor segmente de piață.

Apoi, în continuare vrem să ne menținem pe un palier superior al culturii organizaționale și de business în ceea ce privește calitatea, în ceea ce privește sănătatea și securitatea muncii și atenția noastră pentru mediu. La nivel de companie, ne situăm în acea zonă generativă care ne permite să comunicăm deschis între noi și cu partenerii noștri externi. “Te poți baza pe mine” a devenit ideea care ne guvernează business-ul și în care eu cred cu tărie – o aplicăm în tot ceea ce facem atât intern, cât și cu toți cei alături de care lucrăm în extern.

La început de 2024, vrem să le mulțumim tuturor partenerilor pentru încrederea cu care ni se adresează, iar promisiunea noastră este să continuăm să abordăm lucrurile cu onestitate și transparență – atât  în ceea ce îi privește pe colegii din echipă, cât și pe clienți, subcontractori, parteneri și furnizori.

 

 

Sus